След като отстъпката от 25 стотинки за част от горивата вече е факт, мъж от София решава да зареди достатъчно количество, за да се възползва от намалението. И пълни резервоара докрай. Оказва се обаче, че на бензиностанцията са "заредили" повече газ, отколкото побира бутилката на автомобила, а на касовата бележка - това е видно, разказва БНТ.
 
След зареждане с пропан бутан при празен резервоар, зрител разбира, че е заредил повече, отколкото е възможно.
 
Колата ми е на газ, побира 62 л резервоарът, който има клапан, изключва на 57 и нещо. Погледнах в бележката и тогава видях, че са ми сипали 66.630 л газ. След като представя паспорта на газовата бутилка, от управителя получава разнопосочни предположения за причините, разказва мъжът.
 
"Тя каза: дайте паспорта на бутилката и много приповдигнато може би си помисли, че няма да си нося паспорта, но аз си го носих, взех паспорта, отидох, показах го и тя много учудено видя, че е 62 л бутилката, че на 57 би трябвало да изключи и се започнаха всякакви доводи от рода на то е топло, може би заради това се е раздуло, това не е вашата бутилка. Може би малко повече е като налягане пистолетът".
 
След увещания разликата е възстановена. За "По света и у нас" от петролната компания обясниха, че са извършили контролно замерване на газ-колонката, което показа, че и двата пистолета работят в норма. Те напомнят, че и Държавната агенция за метрологичен и технически контрол посочва, че изправността на предпазния клапан е отговорност на клиента.
 
В "ЛУКОЙЛ-България" ЕООД е в сила единна процедура за разглеждане на оплаквания и претенции, свързани с количеството на зареденото гориво. При наличие на претенции, придружени със съответни доказателства за ден и час на зареждане, вид и количество на заредено гориво и причини за съмнение в точността на показанията на колонката, жалбоподателят се поканва на официално замерване в негово присъствие на използваната колонка, за да се увери лично в точността на използваните измервателни съоръжения.

Как мамят с горивата на бензиностанциите

До този момент обаче, от 9 юли насам при нас няма постъпило по установения ред оплакване или претенция към посочения от Вас обект. Въпреки това, тъй като се отнасяме с максимална отговорност към точността и изправността на своите измервателни системи, възложихме веднага контролно замерване на газ-колонката на посочения от Вас обект, което показа, че и двата пистолета работят в норма.
 
Бихме искали да обърнем внимание обаче, че "ЛУКОЙЛ-България" не носи отговорност за изправността на автомобилните газови уредби и съответствието им на техническата документация. Осигуряването на техническата изправност на предпазните клапани на АГУ е задължение на клиента. Преди всяко зареждане, особено „до горе", той трябва да е сигурен, че предпазният клапан, ограничаващ запълването на неговата газова бутилка до 80% от общия й обем, функционира правилно. На това обръща внимание и Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, която заедно с това подчертава, че вместимостта на автомобилните резервоари, посочена от производителя, е приблизителна и може да се различава с до 20% от фактическата.
 

istock
istock

От агенцията за метрологичен и технически надзор също не коментираха случая, тъй като не са запознати с изправността на клапана и измервателните уреди. За изминалата година и половина само в Западна България са направени близо 230 проверки. От тях само при 4 са установени грешки над допустимата разлика.
 
"Само в 4 случая имаме средството за измерване и измервало с грешка, по-голяма от максимално допустимата, но тя не е драстична. Например, при бензина допустимата грешка е 0.5%, при газа грешката е 1%. В конкретните случаи грешката е била за пропан бутан 2%, което пак не води до драстични отклонения, каквато е въпросната жалба", заяви Георги Десев от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор.
 
От агенцията приоритетно извършват проверки по сигнали на граждани. Съветват още винаги да се присъства по време на зареждането и то да започва при нулиран брояч.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg