Недоволство сред хотелиерите, настанили бежанци. Те все още не са получили пълния размер на помощта от държавата.

В хотела на Олег Костадинов са настанени 260 бежанци. "Получили сме 90% от заявената сума за помощ. Не знаем каква е методологията, по която се изчислява и къде можем да сме допуснали грешка. Няма комуникация с държавата", обясни той. 

На друг от хотелиерите, приютили бежанци са изплатени едва 50% от заявените средства, а той е в неведение защо не е цялата сума.

Хотелиери в Балчик са пред фалит

"Туристическият данък е платен, всичко е платено. Когато на нас ни плащат, излизат по-малко нощувки от реалните, които сме посочили", обясни той.

Не смятаме, че има злоупотреби с настаняването на украински бежанци в родните хотели. Това мнение изрази пред NOVANEWS Бранимир Миланов от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. По думите му дори и да има подобни случаи, те не са в размерите, които държавата представя.

„Според нас няма неправомерни настанявания. Необходими са проверки и нещата да се уточнят. Говори се за около 3700 „мъртви души”, съмнявам се да е точно така. Ако все пак се установят нарушители, асоциацията ще реши как да бъдат санкционирани”, обясни той.

Хотелиери искат отмяна или намаление на туристическия данък

Миланов коментира още, че голяма част от хотелиерите не са получили средствата от държавата за настаняването на бежанците.

„За настанените от самото начало украинци по родното Черноморие хотелиерите не получават средствата, които трябва да получат навреме. Около 40% от помощите са изплатени по Южното Черноморие, в Златни пясъци например процентът е малко по-голям. Проблемът е, че има определени срокове за настаняването и грижата за тези хора, като изтече не е ясно какво ще се случва с тях”, допълни Бранимир Миланов.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg