Хотелиерите в Балчик, които са дали подслон на украински граждани, настояват туристическият данък да бъде отменен или поне намален, докато действат като бежански центрове. За искането, което е депозирано в общината от девет хотелски бази, съобщи на БТА управителят на хотел "Самара" Христо Желев.

Вече 45 дни правим всичко възможно да подкрепим хората, избягали от войната, заяви Желев. По думите му в Балчик и в близкото село Кранево са настанени около 2500 бежанци.

Туристическият бранш посочва в искането до кмета на Балчик и Общинския съвет, че трупа големи разходи, а все още нито един хотел не е получил от държавата определените 40 лева за бежанец.

Месец за месец ще изплащат парите на хотелиерите, настанили украински бежанци


В големите хотели със стотина стаи сметката за ток на ден достига 2000 лева, вървят разходи и за ремонти, както и за социални нужди на украинските граждани, без въобще да реализираме никакви приходи, поясни Христо Желев.

istock
istock

Туристическият данък в община Балчик за тризвездните хотели - каквито са повечето почивни бази, е лев за ден за турист, добави управителят на "Самара".

По думите му хотелиерите не посочват с колко точно да бъде редуциран туристическият данък, като смятат, че всяко намаление би било подкрепа за бранша. Нито един от хотелите с настанени украински граждани не може да посрещне туристи за Великден, защото капацитетът е пълен, каза още Христо Желев.

Хотелиерите в Балчик поискаха и през март общината да отмени временно туристическия данък, но срещнаха отказ с мотива, че с държавната помощ от 40 лева могат да покрият и този разход.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg