Част от хотелите в Балчик, настанили украински граждани, ще продължат да работят и по новата програма за подпомагане от 15 лв., одобрена от Министерския съвет. В момента около 7000 са украинците на територията на област Добрич, получили временна закрила, а местата във ведомствените бази по данни на областната администрация са едва около 500. Според хотелиерите предвидената сума за подслон и изхранване е изключително недостатъчна и трябва да бъде преосмислена.

Хотелиери алармират за забавени плащания за настанени бежанци

Украинските граждани, дошли в България повече като туристи, вече напуснаха страната ни и тук са само крайно нуждаещите се бежанци, които наистина няма къде да отидат, категорична е Наталия Атанасова. Нейният хотел ще продължи да се грижи за около 150 бягащи от войната лица.

"Средствата са крайно недостатъчни. Ще търсим помощ от БЧК, от този национален контактен център. Спешни мерки трябва да вземе правителството, адекватни, по повод интеграцията на тези хора в нашето общество", коментира Атанасова.

istock
istock

Според Александра Джафарова, управител на друг от хотелите в Балчик, помощта трябва да бъде увеличена на поне 20 лв. на човек. Според нея трябва да се премахне и условието след започване на работа украинците да напускат хотелите или ведомствените бази до месец.

"Защото един човек няма как с една заплата да плаща квартира и да издържа още трима". 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg