Миналия септември туристическата индустрия страдаше от недостиг на коледни резервации. Този септември някои хотели вече са напълно резервирани за празничния сезон, пише CNBC.

Хората резервират коледните си ваканции по-рано тази година, въпреки обезпокоителното нарастване на броя на заболелите с Covid-19, причинени от силно заразния вариант делта.
 
Причината, казва Тим Уайт, основател на уебсайта за пътувания Milepro.com, са ваксините. „Веднага щом хората се ваксинираха - бум! - те резервираха своите почивки в края на годината“, посочва той. Уайт твърди, че през пролетта има огромен скок в резервациите за почивка в големи хотелски вериги като Хилтън и Мариот.

Mohonk Mountain House, курорт в нюйоркската долина Хъдсън, стартира своята ваканционна кампания на 6 юли - най –ранната дата, на която хотелът някога е правил резервации за своите 152 години работа.
 
Резервациите през декември, направени от туристи, са с 60% повече в Mohonk в сравнение с последните три години, според хотела.
Според Алиша Капур, която е старши мениджър в компанията за анализи на уебсайта Similarweb, хората никога не са правили резервациите си за Коледа толкова рано през годината.

Търсенето в интернет за пътувания през декември е било пет пъти по-високо през август, в сравнение с периода от миналата година. Според наблюденията пътуващите в САЩ пътуват предимно в страната тази Коледа.

istock
istock

Най-желани дестинации

Според наблюдения на сайта, който предлага ваканционни къщи Vrbo, в Мауи и Кауаи (и двете в Хавай), по -малко от 20% от жилищата под наем са на разположение за Коледа.

Резервациите за Хавай са се увеличили с около 100%. Тези, които отложат резервацията си за по-късен етап от годината, може да се наложи да плащат повече за ваканцията си, казват експерти от бранша. Първо се резервират по евтините места.

Ще поскъпнат ли лифт картите в зимните курорти заради скъпия ток

Мат Клейдън от базираната във Великобритания туристическа агенция Intrigue Travel, вижда подобно увеличение на цените в Европа. Клиентите очакват невероятни оферти както от хотели, така и от авиокомпании, но в действителност това няма да се случи", каза той.

Според изчисления на сайта за резервации Priceline средните хотелски цени за нощ са се увеличили с 14% в сравнение с ваканционния сезон 2019 г.
Цените на ваканционни къщи се покачват, според софтуерната фирма Guesty за управление на отдаване под наем на къщи. Цените на наемите на апартаменти на уебсайтове като Airbnb, Vrbo, Expedia и TripAdvisor може да са с 82% по-високи от тези през 2019 г., според компанията.

istock
istock

"Очаква се Коледа да бъде най-скъпият празничен период в Съединените щати тази година", каза главният изпълнителен директор на Guesty и президентът Веред Равив Шварц. Пътуващите искат да имат много опции, не само традиционни, претъпкани хотели, което води до покачване на цените.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg