Много неща се промениха в света на пътуванията от времето преди пандемията, предаде Асошиейтед прес.

Трябва ли да носим документ за ваксинация? Нужна ли е допълнителна здравна застраховка?

Агенцията предлага няколко основни съвета за подготовката за пътуване в условията на пандемията от новия коронавирус. На първо място е да сложим в багажа документ за ваксинации. 

Все повече държави изискват здравен паспорт


За пътуващите в чужбина той ще е нужен почти със сигурност, тъй като повечето държави изискват такъв и/или отрицателен тест за Ковид-19, за да се влезе в страната и да се избегне карантина.

За американците, които пътуват в родината си, също са нужни документи в зависимост от това накъде ще се насочат през ваканцията. Калифорния изисква от участниците в събития на закрито при събиране на повече от 5000 души документ за имунизация или за отрицателен тест за Ковид-19. В Ню Йорк от 13 септември трябва да покажете документ за ваксина, ако желаете да се храните в ресторант на закрито, да посетите фитнес-салон, концерт или представление.

istock
istock

Ресторантите и други заведения в страната също изискват документ за ваксинация.

Ако се притеснявате да не загубите оригиналния документ на хартия, можете да го представите в електронен вариант чрез приложение на мобилния телефон или като снимка на смартфона си.

Застраховка „Отмяна на пътуване“ – заслужава ли си и какво покрива

Препоръчително е да се подсигурите със застраховка за пътуване. Притежателите на някои кредитни карти я получават като бонус. Тя може да ви е от полза при внезапно заболяване, при закъснели или отменени полети или събития, свързани с времето. Застраховката може да бъде особено полезна, ако тестът за Ковид-19 се окаже положителен и пътуването не може да продължи. В такива случаи е важно да обърнете внимание дали застраховката покрива отмяна на пътуването, независимо от причината.

Сред съветите при подготовка на пътуването е отрано да проверите валидността на паспорта си и да предвидите време за подновяването му в условията на пандемията, преди да настъпи момента на пътуването.

istock
istock

Задължителна част от багажа за пътуването това лято са защитните маски за лице. По време на полета ще е нужна една, но има места, където изискванията предвиждат постоянно носене на маска, затова е добре да се подготвите с доста маски за еднократна употреба, които да сменяте често.

В ръчния багаж предвидливите ще приберат маски, дезинфектант и вода.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg