Системата със здравния пропуск, която действа от седмици в Австрия и в Дания, а от няколко дни във Франция и Италия, дава достъп до някои обществени места само на ваксинираните, на преболедувалите от Covid и на хората с отрицателен тест за Covid. И този пропуск се използва все повече, посочва в свой анализ AFP, цитиран от БТА.
 
Дания, Унгария и Австрия са пионерите
 
През пролетта Унгария, Австрия и Дания станаха едни от първите европейски страни, в които бяха въведени системи със здравен пропуск. В Дания той продължава да е задължителен при посещение на различни места, като например фризьорски салони и спортни зали.
 
Унгария, която проведе бърза ваксинационна кампания срещу Covid с руски и китайски ваксини, започна да издава ваксинационни сертификати през март. От май те се използваха при отварянето на хотелите, театрите, киносалоните и закритите помещения на ресторантите.
 
Тези ограничения впоследствие бяха отменени, но сертификатите продължават да са необходими в здравните заведения и при събирания с над 500 участници.
 
В Австрия след голямото отваряне в средата на май е необходимо да представите отрицателен тест, сертификат за антитела или доказателство за направена ваксинация, за да имате достъп до хотелите, ресторантите, спортните зали, музеите, концертите, фризьорските салони и спортните събития. Това правило продължава да действа.
  

istock
istock

Европейски сертификат за пътуване
  
Европейският здравен пропуск, който съдържа QR код, позволяващ да се удостовери, че носителят му е ваксиниран или че има направен наскоро отрицателен тест за Covid, влезе в сила в ЕС на 1 юли.

Ще стигнем ли до задължителна ваксинация

Той дава възможност на пътуващите да преминават през границите на 33 европейски страни: 27-те страни членки на ЕС и още шест (Андора, Исландия, Лихтенщайн, Монако, Норвегия и Швейцария). Въпреки това правилата варират според дестинациите и страните по произход.
  
Ограничена употреба в Португалия и Ирландия
  
В Португалия здравен пропуск е необходим при отсядането в хотел и за колективните тренировки в спортните зали. Необходим е също така за достъп до закритите помещения на ресторантите, но само през уикендите и почивните дни. В Ирландия здравният пропуск е необходим само в закритите помещения на ресторантите и пъбовете.
  
Широка употреба във Франция и Италия
  
Във Франция на 21 юли представянето на здравния пропуск стана задължително при влизане в културни обекти и в заведенията за забавление (музеи, киносалони, тематични паркове, фестивали, панаири), побиращи над 50 души.
 
От дни представянето му ще бъде изисквано (от хората над 18 години) в кафенетата, ресторантите, самолетите, влаковете, пътническите моторни превозни средства на дълги разстояния, панаирите и професионалните салони. Пропускът става задължителен и за посетителите и неспешните пациенти в здравните заведения, и в домовете за възрастни хора.
 

БТА
БТА

Италия на 6 август въведе задължение за представяне на здравен пропуск при влизането в киносалоните, музеите, спортните зали и в закритите помещения на ресторантите.
 
Този "зелен пропуск" от 1 септември ще бъде задължителен и за пътниците по вътрешните полети, във влаковете, изминаващи дълги разстояния, и на фериботите, както и за преподавателите и служителите в образователните заведения и университетите, както и за студентите.

Мерки на регионално ниво в Испания и Германия
 

В Германия и Испания този вид мерки са зависят от регионалните власти.Автономната област Галисия, в Северна Испания, въведе задължение за представяне на пропуск в закритите помещения на баровете, ресторантите и дискотеките в най-засегнатите райони. Подобни мерки бяха блокирани от съдебните власти на Канарските острови и Андалусия.

Колко струва у нас фалшив сертификат за ваксина

В Германия, в зависимост от провинцията, в която се намирате, може да се наложи да представите ваксинационен сертификат или отрицателен тест за Covid, за да можете да влезете в хотелите, спортните зали и киносалоните.
  
Частично възобновен в Израел
  

На фона на увеличаването на броя на заразените с коронавирус Израел върна в началото на този месец здравния пропуск: само напълно ваксинирани, преболедували Covid или с отрицателен PCR тест, могат да присъстват на място, на което има повече от сто души, независимо дали става дума за закрито помещение или за помещение на открито.
  

istock
istock

Скоро в Ню Йорк и Квебек
  

Кметът на Ню Йорк Бил де Блазио обяви на 3 август, че от служителите и клиентите на ресторантите на закрито, спортните зали и залите за културни събития ще се изисква да предоставят доказателство за направена ваксинация. Мярката ще влезе в сила на 16 август.
 
Премиерът на Квебек Франсоа Лего обяви на 5 август, че скоро в канадската провинция ще бъде въведен ваксинационен паспорт. Този документ ще дава достъп до "несъществени дейности" като "ходенето на ресторант".
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg