Предлагат фалшиви сертификати за ваксинация в интернет. Измамници предлагат сертификати за ваксинация, след като твърдят, че имат доверен лекар, който може да издаде документа срещу заплащане без да постави ваксина. Лекари сигнализират, че много неимунизирани се обръщат директно към тях с искане да получат сертификат без да им бъде поставена инжекция, предава БНТ.

Обява в социалните мрежи предлага всякакъв вид документи. При запитване мъж уточнява, че може да даде сертификат без реална ваксинация.
 
"Само на групи от пет човека стават. По 340 лв. е бройката. Може да заплатите повече и да направят само за Вас. Сега говорих с тях - 460 лв., но 200 лева капаро. Ние оправяме нещата с нашия доктор в София и го изпращаме по куриер с наложен платеж, вие взимате сертификата и доплащате. За 200 лева няма кой да Ви излъже и да му имате имената и т. н. Ще бъдете вписани с "Пфайзер", като ще попълним, че първата ваксина е била преди определен период, а втората е била преди седмица", казва мъжът. Потърсен при втори контакт, вече е неоткриваем.
 
"Ако обаче съвсем обикновен човек като мен и като вас предлага издаване на фалшиви сертификати в този случай ще бъде класически пример за измама, която там наказанието е до 6 години лишаване от свобода", обяснява адвокат Силвия Петкова.
 
От здравното министерство отговарят, че нямат постъпили подобни сигнали .Лекари обаче разказват за тревожна тенденция - неваксинирани хора търсят сертификат директно от тях.
 
"Към нас се обърнаха и такива с висок социален статус и с много добро образование и това вече е изключително тревожен факт. Налагало им се често да пътуват и искали сертификат, за да не си плащат за PCR. Ирационално нелогично обяснение, аз не го приемам. При нас такава практика няма. Ние ги отпращаме, но дали при другите колеги е така?", казва д-р Елиза Георгиева, управител на болница.
 
В социалните мрежи открито се търсят контакти с лекари, склонни да заобиколят правилата.
 

istock
istock

"Ако ние си потърсим сами сертификат срещу някакво заплащане от лекар, тогава ние ще се подбудители на самия лекар към извършване на длъжностно престъпление. Тогава е възможно да се получи наказание от 3 до 10 години лишаване от свобода в по-тежките случаи", казва още адвокат Силвия Петкова.

От 1 юли: Стартира електронното разчитане на зеления сертификат

Според лекари фиктивната имунизация е рискова за здравето на този, който си е поръчал сертификата. Опасна е и за системата, в която може да влязат заразени, но фигуриращи като ваксинирани по документи.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg