Германия търси споразумение със страните от ЕС за запазване на мярката със затворени ски курорти до началото на януари, в опит да ограничи разпространението на коронавируса, съобщава БиБиСи.
 
"Ще кажа това открито, че няма да е лесно, но ще се опитаме", заяви канцлерът Ангела Меркел, след като говори във вторник с регионалните лидери на Германия.
 
Новината дойде, когато страната удължи частичната си блокада до 20 декември. Някои от ранните европейски огнища с коронавирус са в ски курортите, помагайки за разпространението на заразата по целия континент.
 
Италианският премиер вече подкрепи отлагането на старта на ски сезона, но подчерта необходимостта от европейско решение.
 
"Ако Италия реши да затвори всичките си влекове без никаква подкрепа от Франция, Австрия и другите страни, тогава италианските туристи биха рискували да отидат в чужбина и да върнат заразата обратно у дома", каза той по-рано тази седмица за канала La7.
 

istock
istock

Австрия обаче изрази загриженост по отношение на плана, като финансовият министър на страната заяви, че ако ЕС принуди ски зоните да останат затворени, "тогава ще трябва да платят".

Зимна почивка в чужбина почти отсъства от плановете на българите

Австрийското правителство вече е изправено пред съдебен иск заради ски селището Ischgl, което е свързано със случаи в 45 държави, след като скиори върнаха вируса у дома със себе си.
 
В сряда германското правителство обяви удължаването на частичното блокиране, като по-строги правила ограничават частните събирания до петима души от две домакинства, които влизат в сила от следващата седмица - въпреки че децата под 14-годишна възраст са освободени.
 

istock
istock

Страната разкри и плановете си за Коледа, като от 23 декември до 1 януари са разрешени срещи до 10 души. Миналата седмица Световната здравна организация предупреди, че Европа е изправена пред разрастващи се случаи.
 
Подновените ограничения доведоха до намаляване на новите инфекции в някои страни, но има опасения, че пандемията може да се влоши през зимата.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg