Пътуването със самолет до Европа през това лято може да не се окаже толкова скъпо удоволствие за американците, колкото много от тях предполагат на фона на повишаващите се цени, пише Асошиейтед прес, цитиран от БТА. Вътрешните полети в САЩ толкова много поскъпнаха, че е сравнително по-изгодно да отидете на почивка със самолет до някои градове в чужбина, отбелязва агенцията.
 
Изгодни полети от САЩ до Европа
 
Въпреки че самолетните билети продължават да поскъпват заради ограниченията в броя на полетите и увеличаващия се поток от пътници, все още има дестинации в чужбина, до които можете да летите на приемливи цени, ако сте в САЩ. Сред тях се открояват редица градове в Европа. Оказва се, че цените на самолетните билети от много американски летища до тях почти не са се променили.
 
"Ако сте решили да си купите самолетен билет за вътрешен полет в САЩ, не е лошо да проверите цените на международните полети. Защото има голяма вероятност да се окаже, че можете да летите до някоя дестинация в чужбина на почти същата цена, на която ще пътувате със самолет до друг град в САЩ", съветва Хейли Берг, главен икономист в компанията, която управлява онлайн приложението за туристически резервации "Хопър" (Hopper).
 
"Като вземете предвид колко скъпи са вътрешните полети в САЩ, то за същите пари можете да летите до по-далечни дестинации", добавя Берг.
 
Цените на полетите от САЩ до Европа са били само с 13 процента по-високи в края на май в сравнение със същия месец на 2019 г. Вътрешните полети в САЩ обаче са поскъпнали средно с 30 процента през този период, според данните на приложението "Хопър".
 
Цените на някои международни полети са по-ниски, тъй като все още пътуващите от САЩ до Европа са по-малко в сравнение с времето преди пандемията от КОВИД-19. През май 2022 г. те са били с 19 процента по-малко в сравнение с май 2019 г., показват данните на американската Администрация за международна търговия (ITA).
 
Потокът от пътници към Европа и съответно цените на полетите се увеличават, но не с толкова бързи темпове както в други региони на света, отбелязва АП.
 
"Това лято самолетните билети за вътрешните полети в САЩ варират между 600 и 800 долара. За тези пари можете да летите до Рейкявик в Исландия или до Дъблин в Ирландия", обръща се към американците Хейли Берг от "Хопър".

iStock
iStock

Отменени полети и хаос по летищата
 
Повишаващите се цени на самолетните билети не са единственият проблем, с който се сблъскват пътуващите със самолет през това лято в САЩ и Европа.
 
Дълги опашки от пътници, които чакат, за да бъдат обслужени - това може да се види на редица големи летища от двете страни на океана, сред които в Ню Йорк, Вашингтон, Лондон, Франкфурт, Амстердам и Дъблин. Основните причини за тази ситуация са липсата на достатъчно персонал, която изпитват много летища и авиокомпании, както и рязкото увеличение на пътуващите след утихването на коронавирусната пандемия. Резултатът е... отменени или забавени полети, изгубен багаж и много изнервени или направо съкрушени пътници.
 
Най-големите авиокомпании в САЩ бяха принудени да отменят редица полети, които бяха заложени в разписанията им през това лято, писа по темата Блумбърг.
 
Миналата седмица "Делта еърлайнс" (Delta Air Lines) използва един от самолетите си, за да превози от лондонското летище "Хийтроу" (Heathrow) до САЩ само забавен или изгубен багаж на пътници, летели с други полети на авиокомпанията. Еърбъс А330-200 летя без пътници от Лондон до американския град Детройт, натоварен с 1000 чанти и куфари, разказва вестник "Ню Йорк Таймс".
 
На този фон управата на "Хийтроу" наложи ограничение на броя пътници, който може да обслужи. Миналата седмица ръководството поиска от авиокомпаниите да спрат да продават билети за самолетите, които излитат от летището през това лято, информира Ройтерс.
 
До 11 септември на "Хийтроу" няма да бъдат обслужвани над 100 000 пътници дневно, съобщи Си Ен Ен.
 
Хаосът на лондонското летище се засили поради неизправност в системата за обработка на багаж през миналия месец. Това доведе до анулирането на още полети.

Oтменен полет - какви са правата ни на пътници

Германската авиокомпания "Луфтханза" (Lufthansa), която вече отмени хиляди летни полети от Франкфурт и Мюнхен, обяви, че може да направи още промени в полетните си разписания за август.
 
"Луфтханза" допринася много за облекчаване на натоварения трафик на летищата, включително и на "Хийтроу", заяви пред Си Ен Ен говорител на германския авиогигант.
 
Управата на друго лондонско летище - "Гетуик", още в средата на юни обяви, че през това лято ограничава броя на пътниците, които може да обслужи, защото няма достатъчно служители.
 
"Хийтроу" и "Гетуик" са основни летища, през които американците пътуват до Обединеното крластво и до други дестинаци в Европа.
 

iStock
iStock

Не само "Луфтханза", но и редица други авиокомпании обявиха, че отменят част от полетите си през това лято заради стачки и липсата на персонал. Сред тях са гигантите "Ер Франс-Ка Ел Ем" (Air France-KLM) и "Бритиш еъруейз" (British Airways), както и нискотарифните превозвачи "Уиз еър" (Wizz Air) и "Изиджет" (Easyjet), отбелязва Ройтерс.
 
Трудно лято за пътуващите със самолет в САЩ и Западна Европа
 
Всичко това - натоварени летища, отменени полети и недоволни служители на някои авиокомпании, вещае трудно лято за много хора, които са решили да пътуват със самолет в Западна Европа и в САЩ.
 
На този фон американските туристи, които открият полети на приемливи цени до Европа, може да останат разочаровани, тъй като пътуването със самолет това лято може да се окаже истинско изпитание за тях.
 
Пътниците трябва да бъдат подготвени, че може да се наложи да чакат по-дълго от обичайното, за да преминат през проверките за сигурност и документи, предупреждават летищните власти в редица страни. Те съветват хората да проверяват статута на полета си, преди да пристигнат на летището, за да не останат неприятно изненадани, ако той бъде отменен.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg