От понеделник Гърция ще изисква сертификат за ваксинация или негативен тест за коронавирус от хората, които пътуват до островите, съобщиха днес властите, цитирани от Ройтерс.

Лекото нарастване на случаите на заразяване през последната седмица и притесненията около по-заразния Делта вариант на вируса накараха гръцките власти да наложат по-строги правила по отношение на островите, отбелязва агенцията.

Привилегии за ваксинираните в Гърция

"Делта вариантът е 100 процента по-заразен от първоначалния вирус и между 40 и 60 процента по-заразен от британския вариант", каза Вана Папаевангелу, експерт от комисията, която съветва правителството по въпросите на пандемията.

"Въпросът сега е как да отложим разпространението му докато ваксинацията напредне", каза тя.

istock
istock

Заместник-министърът по гражданската защита Никос Хардалиас каза, че мерките за ограничаване на нови огнища на заразата ще бъдат локални.

Днес гръцките здравни власти съобщиха за нови 761 случая на заразяване, от които само един е установен на границите на страната, предаде агенция АНА-МПА.

Влизаме през още един пункт в Гърция

До момента в Гърция са установени 423 185 случая на COVID-19. От потвърдените през последните седем дни нови заразявания, 93 са свързани с пътувания в чужбина, а 677 - с други потвърдени случаи.

През последните 24 часа са регистрирани четири смъртни случая, свързани с инфекцията. Общият брой на жертвите на КОВИД-19 в Гърция е 12 710, като 95,2 процента от тях са имали придружаващи заболявания и/или са били на 70 и повече години, отбелязва АНА-МПА.

Общо 189 пациенти са на апаратно дишане в болници. Средната възраст на тези пациенти е 67 години, а 84,1 процента от тях са с придружаващи заболявания и/или са на 70 и повече години.

Средната възраст на новозаразените в Гърция е 43 години, а средната възраст на починалите с КОВИД-19 - 78 години, информира АНА-МПА.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg