Да пътуваме из Европа без PCR тест и без да ни поставят под карантина - надеждите на Еврокомисията са през юни това да бъде възможно с така наречените „зелени сертификати", които ще показват дали сме ваксинирани или дали сме преболедували коронавируса.

През изминалата седмица 13 държави членки на Европейския съюз, между които и България, дадоха „зелена” светлина на „зелените сертификати".

Предимно електронни, намиращи се в  мобилния ни телефон, документите, които скоро ще се превърнат в наш верен спътник, ще можем да разпечатваме и на хартия. Ще ги наричаме „зелени сертификати” и благодарение на тях, ще пътуваме свободно в рамките на Европейския съюз, с малки изключения като Исландия, Норвегия, Швейцария и Лихтенщайн. Едва ли сертификатите ще успеят да "излекуват" туризма, но поне са крачка в тази посока, обяснява пред NOVA главният експерт от Института за анализи и оценки в туризма Константин Занков.

Българите са разделени по отношение на "ваксинационните паспорти"

„Въпрос на оцеляване е да има свободно движение на гражданите в Европа. Нека да продължим живота си, колкото може по-нормално”, смята Занков.

Докато това се случи обаче от бранша апелират за помощ. Като например, безплатни PCR тестове на границите по примера на Гърция от миналото лято. Приоритетно ваксиниране на служителите в сферата на туризма и обособяване на така наречените „карантинни хотели”, с престой за сметка на държавата.

„Очакваме туристи основно с лични автомобили и по-малко чартърни пътувания. Окачваме около 30 000 българи да пътуват навън, съответно за периода на празниците, горе-долу и такъв брой съответно туристи и да влязат в България за този период”, добавя Занков.

Освен имената и рождената ни дата, в „зеления сертификат” ще присъства една от следните три вида информация, в зависимост от личната ни история: ако сме ваксинирани срещу COVID-19 - кога, къде и с кой препарат (все още не е ясно каква ще е валидността на сертификата в тази ситуация). Ако сме тествани негативно за коронавирус - кога, къде и с какъв вид тест, PCR или антигенен. В случая валидността ще бъде с продължителност от няколко часа до няколко дни. Ако сме преболедували - кога и къде сме дали положителен резултат. Сертификатът в този случай ще е валиден най-вероятно 180 дни. Именно около този последен вариант обаче, все още има много неизяснени подробности, категорична е проф. Ива Угринова - директор на Института по молекулярна биология към БАН. Като например, ще присъства ли информация за наличието на антитела и по какъв метод, ще се измерват те.

13 страни в ЕС постигнаха съгласие за ваксинационните паспорти

„Начинът е един и същ. Но има различна апаратура, различни китове и се дават най-различни стойности, числови стойности. При което хората много се объркват, защото даден човек може да бъде напълно защитен имайки числото 50 като антитела, а друг, който има 1 080 да се окаже незащитен”, обясни проф. Угринова.

istock
istock

Изборът на един от всички тези около 100 така наречени „китове” обаче също би създал проблем, обяснява проф. Угринова.

„Ако Европейската комисия се произнесе, че еди кой си ще бъде ползван като референтна стойност, тук вече влизаме в много сериозен конфликт на интереси и се получава един вид нелоялна конкуренция, дават се изключителни преференции на определена компания”, добавя тя.

Затова, според нея, правилния избор би бил да се описва наличието на антитела, а не техните стойностите. Всичката налична информация ще бъде „заключена” и в QR код, придружен от електронен подпис. Какво означава това и защитени ли ще бъдат нашите данни?

Кунчев: Сертификат за ваксинация само след втората доза

„QR кодът се използва в съвремието ни като съкратено визуализиране на информация. Когато, на практика, вие пътувате през граница, граничният контрол ще има възможност да сканира вашия QR код, който предоставяте - дали той е автентичен, дали се намира в тази платформа, в тази база данни”, посочи експертът по киберсигурност Любомир Тулев.

istock
istock

Тази, обща за целия Европейски съюз платформа, ще се финансира от Еврокомисията. Отново тя ще подкрепи финансово и създаването на отделните информационни портали във всяка държава членка.

„Проблемите произхождат от това, че би могло, хипотетично, предвид големия интерес, който ще придобие този сертификат, на практика хакери да се опитат да внедрят, да вкарат именно такива фалшиви сертификати като част от тази платформа. Не че ще източат някаква информация, много често дори голяма част от хакерите се опитват да атакуват, да таргетират такива платформи, само за да покажат, че го могат”, каза още Тулев.

Това, което се знае обаче, е че сертификатите ще бъдат безплатни. Информацията е описана на два езика - английски и езика на съответната държава членка, която го издава. Системата ще работи, докато Световната здравна организация не обяви край на международната извънредна обстановка.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg