Министерството на здравеопазването посочи кой и кога може да получи сертификат за извършена имунизация срещу коронавирус.

От ведомството уточняват, че това е възможно само за хора, които са получили своята втора доза от ваксината.

Всеки, който има издаден КЕП (квалифициран електронен подпис) на свое име, може да получи достъп до пациентското си досие ТУК, от меню „АЗ И МОЕТО СЕМЕЙСТВО“, подменю „МОЕТО ПАЦИЕНТСКО ДОСИЕ“. След успешен вход сертификатът се разпечатва от раздел „ИМУНИЗАЦИИ“.

Хората със заболявания да питат коя ваксина да сложат

Гражданите без електронен подпис могат да поискат своя сертификат от избрания от тях личен лекар или от ваксинационния пункт, в който е поставена ваксината.

От здравното министерство посочват, че сертификатът за ваксинация няма подпис и печат, тъй като се генерира автоматично, за да бъдат избегнати всякакви злоупотреби.

БТА
БТА

Българският сертификат за поставена ваксина срещу COVID-19 отговаря на изискванията на държавите членки на Европейския съюз, като е надграден с QR код, позволяващ достъп от всяка точка на света.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg