Стартира разпределението на постъпващите дози и поставянето на ваксини при общопрактикуващите лекари (ОПЛ).

Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) прие правилата, по които на общопрактикуващите лекари ще бъдат заплащани по 10 лв. за всяка апликация на ваксината.

На интернет страницата на НЗОК, в линк „За договорните партньори“, подлинк „За ОПЛ“, рубрика „Софтуер“, са публикувани уточнения за отчитането на амбулаторните листове на изпълнители на първична извънболнична медицинска помощ (ПИМП) за извършените имунизации срещу COVID-19, които може да видите ТУК.

Вижте кои са наред да бъдат ваксинирани

Имунизацията срещу COVID-19 може да бъде включена в имунизационния паспорт на всеки гражданин в частта „Препоръчителни имунизации“.

Междувременно настана наплив от желаещи да си поставят ваксината срещу коронавирус в „Пирогов”.

Пред спешната болница се образуваха и опашки. В един от кабинетите на лечебното заведение започна ваксинирането на хора от четвъртата фаза. Tам ще се използва препаратът на AstraZeneca.

„Към настоящия момент хората нямат право да избират. Това е ваксината, тя не е по-лоша от останалите“, обясни началникът на Медицинския център към „Пирогов” Силвия Чолакова.

Междувременно, здравните служби отчитат отлив на желаещи във втората и третата фаза на ваксинационната кампания. Това наложи преждевременен старт на четвъртия етап.

Според Агенцията по лекарствата през последните дни у нас са пристигнали значително повече ваксини. На този фон обаче малък процент от хората във втората и третата фаза са заявили желание за имунизация.

Няма случаи у нас от новите южноафрикански и бразилски видове на Covid-19

„Именно затова беше взето решение да се включат участници от следващата -четвърта фаза. Наблюдаваме, че участници от втора и трета фаза не се явяват на организираните от Регионалните здравни инспекции дати за ваксиниране”, обясни изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов.

БТА
БТА

В четвъртата фаза са включени 1 800 000 пенсионери и 300 000 хронично болни. Преди поставянето на ваксина всеки желаещ да се имунизира задължително се преглежда от специалист.

„Връщали сме пациенти, които са неподходящи за ваксина. Пациенти с температура, дами с филъри и ботокс“, добави Чолакова.

На този фон в много райони на България продължава третата фаза на имунизационната кампания. По думите на Кирилов продавачите в магазини също могат да се включат в нея.

Вижте кои рискови групи могат да се ваксинират срещу COVID-19

„Необходимо е да бъде създадена организация и от техните работодатели. Постоянно се получават запитвания. Те се разглеждат и се създава организация за имунизацията”, посочи Богдан Кирилов.

Специалистите отчитат, че динамичната обстановка превръща ваксинацията по целия свят в предизвикателство. Но успокояват, че нито една от разрешените на пазара ваксини не крие опасност.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg