„В първоначалния етап на ваксинационната кампания винаги сме зависими от пристигащите дози ваксини. През последните дни наблюдаваме, че пристига значително по-голямо количество от тях.

Затова разрешихме да се включат участници и от четвъртата фаза на имунизация срещу COVID-19. Оттук нататък ще е важно да се следва строгата организация”. Това заяви изпълнителният директор на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов по Нова телевизия.
 
Наблюдаваме, че участници от втора и трета фаза не се явяват на организираните от РЗИ-тата дати за ваксиниране, което значително затруднява процеса”, каза още той.

По думите му попадащите в трета фаза на ваксинация е трудно да се дефинират точно, тъй като са доста широко като понятие. „Затова и не бяха разписани конкретно във ваксинационния план”, обясни Кирилов.
 
„Трета фаза стартира със служители в МВР, Министерство на отбраната, ВиК, АЕЦ „Козлодуй, журналистите, както и хората от изборната администрация”, каза още той.

52 на сто от българите не искат да се ваксинират

„Продавачките в магазин също могат да бъдат включени в тази фаза. Необходимо е да бъде създадена организация и от техния работодатели. Постоянно се получават запитвания. Те се разглеждат и се създава организация за имунизацията”, обясни изпълнителният директор на Агенцията по лекарствата.

istock
istock

По думите му ваксинационната кампания е сериозно предизвикателство в световен мащаб и затова всичко се случва изключително динамично. „Тези фази, които стартират – първа, втора, трета, не трябва да приключат, за да започне следващата. Всеки желаещ от фаза три може да бъде ваксиниран във всеки момент”, посочи Богданов.
 
Целия разговор гледайте във видеото.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg