52 на сто от българите не възнамеряват да се ваксинират, 37% се колебаят, а процентът желаещи бърза имунизация е спаднал от декември насам от 14 на едва 10 на сто.

Данните са от национално-представително проучване на „Алфа Рисърч“, проведено в периода 8 - 15 февруари сред 1007 пълнолетни граждани.

Почти всеки втори българин смята, че коронавирусната пандемията е променила не просто отделни аспекти от ежедневието на хората, а техния цялостен  живот.

17 на сто са започнали да ползват повече технологии, в 14% от домакинствата някой е преминал към работа от вкъщи, 12% отчитат загуба на доходи заради пандемията, а 4,5 на сто са домакинствата, в които някой принудително е останал вкъщи заради дистанционното обучение на учениците.

Вижте кои рискови групи могат да се ваксинират срещу COVID-19

Проучването на "Алфа Рисърч" също така показват, че над една трета от хората споделят, че изпитват психологически и емоционален дискомфорт поради ограничени контакти с техни близки, страх от Covid-19 или промени в работата и начина им на живот.

Алфа Рисърч

Преки здравни последици от пандемията е понесло всяко шесто семейство в нашата страна, тъй като 16 на сто от анкетираните посочват, че  някой от тяхното най-близко обкръжение се е разболял от Covid-19.

За една четвърт от българите, живеещи предимно на село, които са с по-нисък статус и които имат по-малко социални контакти, пандемията не е предизвикала значителни промени, показва още проучването на "Алфа Рисърч".

Алфа Рисърч


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg