Хора по улиците ме питат коя ваксина да си сложат. Винаги казвам - ако имате странични заболявания се обърнете към лекаря си, но ако нямате няма проблем да си сложите всяка ваксина. Това заяви директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов.

"Зелените коридори" бяха един първи тласък на желаещите. На хората им омръзна да дойде техният ред. Те показват колко хора желаят да си направят ваксинация, не делят ваксините на добра и лоша. Последните ваксини показват, че всички са ефективни. Това показва, че сме на прав път и че трябва да има "зелени коридори", допълни Балтов.

"От тази седмица всички имат възможност и се разпределят ваксините, за да има за всички. През март ще дойдат повече от 500 хил. дози от всички ваксини. Това са повече от 15 хил. на ден. Вчера са направени 17 хил. за ден. В "Пирогов" са направени 450 като 110 са били втора доза", каза още той.

"Идеята беше личните лекари да започват да ваксинират през март. Нека дойдат големите пратки и ще могат да ваксинират своите пациенти. Няма сериозни странични реакции, има леки, но те преминават до 48 часа. Няма нищо страшно да продължаваме", каза проф. Балтов.

"Добре е да се направи един тест за антитела, ако може и за клетъчен имунитет след преболедуване от COVID. Ако прагът е нисък, може да се постави ваксина, но да се изчака 3 месеца от преболедуването. Ако има клетъчен имунитет няма значение колко са антителата", добави той.

"След 21-ия ден не можем да разпространяваме вируса, трябва да се носят маски, да се спазва дистанция, да бъдем стриктни и да не се отпускаме, да не мислим, че като сме приели първата доза сме защитени", каза още Балтов.

istock
istock

"На този етап не виждаме нужда от денонощен кабинет за ваксинация в "Пирогов". Мисля, че коридорите вършат работа. Ще видим какво е желанието на хората да се ваксинират. Мъчим се да сме максимално полезни на обществото", добави той.

"Втората доза се пада по великденските празници. Тя може да ги изпревари или да е след тях. Не е фатално да има пет дена плюс-минус. Има диапазон на възможностите. Лекар може да ти направи втората доза и на друго място от това на поставянето. Правим списъци и ги даваме към РЗИ, за да се знае кога да се постави втората доза. В края на април и началото на май ще има дози за всички нужди. Няма да има проблем, ще има ваксини за всички", каза Балтов.

Ангелов: До края на лятото е възможен колективен стаден имунитет у нас

"Хаос няма. Искаме дисциплина в хората. Има хора, които са от първа, втора, трета фаза. Не може да има списък от 170 човека и да дойдат 30-35 човека. Ресурсът не е безплатен и в един момент като има ваксини трябва да се използват. Всичко беше свързано с тези три фази", каза Балтов.

"В момента се прекарва в Гърция и Испания да се въведе сертификат. Ние имаме сертификат, всеки получил втората доза може да си го извади. Държава като Израел издава зелени удостоверения. Засега трябва електронен подпис за този сертификат, другите може би през личните лекари", добави проф. Балтов.

istock
istock

"Мен не ме притеснява отварянето на ресторантите. Хората, които са го преболедували копнеят да ходят на ресторант. Болниците са подготвени. Минахме го това нещо през ноември-декември, имаме опит. Хората са подготвени. Плановите операции няма да бъдат спирани. Винаги трябва да имат едно наум хората, които не са преболедували", каза още шефът на "Пирогов".

"Щабът ще съществува поне до лятото. Със сигурност 6 месеца ще имаме имунитет след ваксина, надяваме се и на година", каза още шефът на "Пирогов".
"Ние ваксинираме и чужденци, не сме върнали никого през зелените коридори", добави той.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg