Дигитализацията изигра своята роля и младите все повече "бягат" от работа, свързана с живи хора или с повече движение, коментира за БТА съпредседателят на Варненската туристическа камара проф. Стоян Маринов, който днес бе гост на откриването на форум "Кариери" в Икономическия университет в крайморския град. 

По думите му това е една от причините и тази година пред туристическия бранш да стои сериозен проблем с осигуряването на кадри. Браншът отново ще разчита на внос на работна ръка, допълни Маринов и подчерта, че това не е само проблем за България.

Какви служители ще търси бизнесът по морето това лято

По думите му работодателите ще разчитат на кадри от страни с по-нисък стандарт, рускоговорящи. Причината е, че у нас тези хора се чувстват добре, а и нямат непреодолима езикова бариера, обясни Маринов. Според него обаче "вносът" на кадри води до влошаване на качеството на обслужване на гостите.

За дуалното обучение той коментира, че все още повече се говори, отколкото да присъства в реалността. Имаме проблем с практическото обучение поради липсата на добра материална база, посочи Маринов. Като добър пример той даде Турция, където университетите разполагат с кухни за обучение на студентите. Освен това в някои от тях бизнесът е оборудвал реални висококатегорийни хотелски стаи, като идеята е младите хора не просто да се научат как трябва да се почистват, а да са наясно какво да изискват, когато заемат ръководни постове.

istock
istock


За студентите у нас трябва да има и повече екскурзии, защото бъдещите екскурзоводи трябва да са обиколили страната няколко пъти още по време на обучението си, посочи Маринов.

За предстоящите Великденски празници той каза, че има записвания и много от хотелите ще отворят. По думите му гостите ще бъдат основно от Румъния и от нашата страна. 

Ще плащаме ли повече за море тази година

Прогнозата на Маринов за летния сезон бе умерено оптимистична. Той уточни, че ранните записвания са от нивото на миналата година, като в някои държави има повишение. Големите притеснения са свързани с войната в Украйна и преориентирането на туристите към Гърция и Турция, допълни Маринов. По думите му другият сериозен проблем пред нашата страна е липсата на достатъчно полети.

istock
istock

За цените на хотелите у нас той посочи, че вече няма как да бъдат вдигани, тъй като договорите с туроператорите са сключени през 2023г. Тогава е заложено увеличение, но с по 4-5 процента, максимум 10, тъй като по-сериозен скок би довел до отлив на гости, каза Маринов.

Според него няма как да бъдат повишавани и цените за индивидуалните летовници, тъй като офертите вече са посочени на сайтовете и никой не може да си позволи да ги коригира. По-скоро ще се получи обратното – при наличие на непродадени легла, хотелиерите ще правят намаления, прогнозира Маринов. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase