8 800 000 са туристическите посещения на чужденци в страната ни през първите 11 месеца от годината.

Това е по-малко в сравнение със същия период през 2018-а, но намалението е символично - 2 стотни от процента, отчетоха от Министерството на туризма.

Колко спечелихме от чуждите туристи

За 11-те месеца на годината се отбелязва чувствителен ръст на туристите от редица пазари - сред тях Гърция с 5%, Украйна с 24%, Великобритания с 20 на сто, Унгария с 26 на сто, Китай - 15% и Съединените щати с 9%.

Румъния остава първи пазар по брой туристически посещения за периода януари-ноември - с повече от 1,2 милиона туристи. В топ пет са още Гърция, Германия, Турция и Северна Македония.

За същия период на годината туристическите пътувания на българите в чужбина възлизат на близо 6,5 милиона, което е увеличение с 4%.

Данните недвусмислено показват, че въпреки предизвикателствата за сектора през 2019-а - с огромната конкуренция от държавите в региона и фалита на най-стария световен туроператор, българският туризъм запазва високите си резултати от последните години, коментира министър Николина Ангелкова.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg