Популярният турски всекидневник "Миллиет" пише, че хиляди турски граждани ще посетят през този сезон зимния ски курорт Банско.

Очакванията са за 10 на сто повече посещения на турските туристи през зимния сезон 2019-2020 в сравнение с предходния.

В статия, озаглавена "20 хиляди турци на ски у комшиите", се посочва, че Банско е един от най-посещаваните от турските граждани български курорти за зимна почивка и туризъм.

Колко спечелихме от чуждите туристи

Посочват се редица причини за това - комфортни хотели, писти, чиято обща дължина надхвърля 75 км, съоръжения, развлечения, спа, природни дадености и цени, които според автора са "4- 5 пъти по-евтини от подобните ски курорти във Франция и Западна Европа".

Авторът се позовава на класацията на Post Office Travel Money, според която най-евтините ски курорти на Европа са Банско и Пампорово.

"През миналата година 20 хиляди турски граждани са прекарали зимната си ваканция в Банско. А тази година очакваме с 10 на сто повече", посочва за "Миллиет" президентът на туристическата фирма Кошукавак туризъм Рифат Якупоглу.

Банско в топ класация за ски дестинации

istock
istock

По думите му наред със ски туризма в последните години се е засилил интересът на турските туристи към кулинарните и културни туристически дестинации в България.

В същата статия авторът цитира генералния консул на Турция в Пловдив Хюсеин Ергани, който посочва, че турските инвестиции в България са основно в туризма и съпътстващата автомобилна индустрия.

Кои са новите дестинации за здравен и балнео туризъм у нас


"До момента са направени значителни турски инвестиции в България. Например инвестицията на Шишеджам е около 800 млн. долара. Тези положителни развития в търговията и икономиката се превърнаха в основа за по-доброто опознаване между двата народа и за премахване на предубежденията", казва турският дипломат.

"Миллиет" съобщава също, че Националният авиопревозвач на Турция "Търкиш еърлайнс" осъществява седмично 21 полета от Истанбул за София.

"Зимният ски сезон 2019-2020 в Банско бе тържествено открит. С кола от София до курорта се стига за два часа, а от Истанбул разстоянието е 527 км", посочва турският вестник.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg