Пет са новите български EDEN дестинации за здравен и балнео туризъм.

Първа в конкурса се класира община Костенец, нейни подгласнички са общините Самоков, Баните, Сапарева баня и Ардино. Това съобщиха от Министерство на туризма.

Конкурсът на Министерството на туризма определи кои са новите български EDEN дестинации („Най-добри европейски дестинации“) по проекта „Здравен и балнео туризъм GRO/SME/18/C/065 – Bulgaria Sanus per Aquam”.

Какво изгони руските туристи от нашето море

Победител в състезанието е община Костенец, а нейни подгласнички са община Самоков (с. Белчин), община Баните, община Сапарева баня и община Ардино.

Проектът привлече вниманието на различни български общини, които притежават богати ресурси като здравни и балнео маршрути. Той е финансиран по Програмата за конкурентоспособност на малките и средните предприятия (2014 – 2020 г.) COSME и стартира през април 2019 г. Крайният срок за кандидатстване бе 15 юли 2019 г.

В допустимия срок в Министерството на туризма постъпиха седем кандидатури от общински администрации.

Ще имаме ли по-добър туризъм с промените в закона

istock
istock

Целта на проекта е да се промотират нововъзникващи и малко познати български туристически региони, които са разработили специфични услуги въз основа на местните си природни ресурси, съоръжения и инфраструктура за развитие на здравен и балнео туризъм.

Комисия разгледа подадените от тях формуляри според критериите за оценка, които са част от изискванията на процедурата.

Съгласно тази оценка по документи бе осъществено и посещение на място на петте дестинации, получили най-голям брой точки, и те бяха номинирани за отличията.

Банско привлича туристи с различни оферти

istock
istock

За избраните 5 дестинации е извършено фотозаснемане и се подготвя брошура на български и английски език за популяризиране на техния потенциал.

Безплатен спорт и евтин театър за пенсионерите у нас

През настоящия месец ще се проведе и национална церемония за награждаване на избраните малко познати EDEN дестинации за здравен и балнео туризъм.

Чрез проекта EDEN се привлича вниманието към многообразието и общите характеристики на европейските туристически дестинации, които се включват в обща мрежа.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg