Посещенията на руски туристи в България с цел туризъм от началото на 2019 година са намалели с 12% до 309 100 пътувания в сравнение с предходната.

Това показват данни на руската гранична служба, цитирани от платформата вОтпуск.ру.

"Страната заема дванадесета позиция в класацията за най-популярните дестинации, въпреки че през 2016 годна тя беше пета. Туроператорите посочват, че изминалият сезон е бил слаб", пишат от сайта.

Според изпълнителния директор на българската туристическа агенция Solvex Димитър Цонев причините за отчетеното понижение са различни - от поскъпването на еврото за сметка на поевтиняването на турската лира, довело до по-малко резервации, до студеното време в началото на лятото.

Българите се насочват към Албания за почивка

"Европейските туристи, които пътуват в България, също са намалели. В резултат на това в средата на сезона някои български хотели започнаха да свалят цените и дори петзвездни хотели предлагаха отстъпки от между 30-40%", коментира той пред вОтпуск.ру.

istock
istock

Според него руснаците се съживиха, особено след като рублата се засили. Пазарът обаче не беше готов за резервации в последния момент.

Българският сезон премина без загуби, но и без растеж, казва Ирина Костенко, генерален директор на Библио-Глобус.

Според нея спадът на  интереса към България трудно може да се нарече прибързан. Клиентите говорят за несъответствието между цената и качеството на туристическия продукт.

Най-близкият конкурент на България сега са черноморските курорти на Русия: "Нашите курорти могат да предложат голям избор от хотели от ниско бюджетни до скъпи, а визи не са необходими, посочва тя.
 
Според изпълнителния директор на „Интурист“ Сергей Толчин, тази година всички туроператори са свили полетите до България. Някои са намалили излитанията до едно летище, за да сведат до минимум възможните загуби.

„И все пак мисля, че никой не успя да спечели пари. Търсенето на България намалява не само на руския пазар, но и на европейския, този сезон показва това добре. Според мен проблемът е в цените на квартирите “, казва той.
 
Димитър Цонев смята, че българските хотелиери трябва да коригират не само цените. „Пазарът се нуждае от преглед на политиките за хотели във връзка с пазарите както на Русия, така и на Европа.

istock
istock

Трябва по-активно да популяризираме възможностите си, да присъстваме в регионите, както правят хотелиерите в много други страни. Участието в изложби не е достатъчно “, обясни той.

По думите му фактът, че България предлага висококачествени туристически продукти с конкурентно съотношение цена-качество няма съмнение.
 
Според него част от българската публика може да предпочете Крим или Анапа през този сезон. „Малко вероятно е в това отношение да говорим за Сочи. Все пак това е различен, по-скъп продукт “, твърди Цонев.
 
Тревогата на руските туроператори се засилва от статистиката: притокът на руснаци към България намалява трета поредна година. Ако за цялата 2016 г. според Граничната служба на Руската федерация са направени почти 482 хиляди туристически пътувания от Русия до нашата  страна, то през 2017 г. те са 422 хил., а през 2018 г. - 360 хил.

И няма предположения, че 2019 г. ще наруши тази тенденция. Прави впечатление, че индексът на Burning Tours Store, който отразява популярността на дестинациите сред туристите в мрежата, дори не включи България в челната десетка до края на годината.
 
И в България те наблюдават спад на туристическите потоци както от Русия, така и от европейските страни. Българското министерство на туризма обяви, че годината няма да е много успешна през пролетта: според него ранното резервиране на руския пазар намалява с 25%.

istock
istock

Тогава, според резултатите от сезона, туристическите власти на Бургас отчитат същия спад в потока от Русия към южното крайбрежие на Черно море. Показателно е и това, че в разгара на лятото през юли Русия показа най-голям спад сред чуждестранните пазари - 16%, въпреки че средното влизане в България намалява само с 3,2%.
 
Според германската компания Fraport Group, която управлява летищата във Варна и Бургас, най-лесният начин да стигнете до черноморските курорти, потокът от въздушни пътници през януари-октомври 2019 г. е спаднал с 11,5% до 4,8 милиона души.

Хотелите спечелили повече, въпреки фалита на туроператори

Дори през август в разгара на сезона пътническият трафик на тези две летища показа спад от 10%. Сред причините Fraport, наред с други неща, посочва намаляване на броя на туристите от Русия, Полша и Германия и засилване на конкурентните пазари - Турция, Тунис и Египет.
 
Вярно, има някои промени по отношение на лято 2020. Според Димитър Цонев доброто евро вече си върши работата. „Преди година, когато еврото струваше 78 рубли, продажбите спряха, но сега при 70 рубли има търсене. Ранната резервация е вече през октомври.


Разкодирай личните си финанси с Pariteni.bg. Каним те да участваш в конкурс за 50% стипендия, предоставена от Pariteni.bg, за работилница „Лични финанси: как да инвестираме по-добре“ на The Business Institutе. За целта трябва само да попълниш формуляр за кандидатстване до 22.11.2019.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg