Албанските туристи са част от топ 50 на чуждестранните посетители в България, а българите – сред първите 15 нации, посещаващи Албания.

Броят на българските туристи се е увеличил от 23 хил. през 2015 до над 40 хил. през 2018 г., показват данни на албанската Агенция по туризма.
 
Тези данни бяха представени в посолството на Албания на събитие, посветено на развитието на туризма.
 
Албания е част от ключовия за България регион на Западните Балкани, чиято перспектива за членство в ЕС беше сред основните приоритети на българското председателство на ЕС, припомни зам.министърът на туризма Любен Кънчев.

Почивката в Турция поскъпва

Той цитира данни, според които ръстът на българските пътувания в Албания на годишна база е над 60%.
 

Според информация на министерството за първите 5 месеца на 2019 г. у нас се отчитат близо 15 хил. визити от Албания, а през миналата година техният брой е бил над 37 хил., с ръст от над 10 на сто.
 

istock
istock

България е един от големите поддръжници на Албания, коментира зам.-министърът по икономическата дипломация Етиен Джафай, но все по-необходимо става да се установят връзки извън правителствените отношения. Каквото и да правят правителствата, бизнесът движи отношенията напред и тласка правителствата да предприемат активни политики, каза той.

2 милиона българи на море в Турция

Джафай определи липсата на директни полети между България и Албания като проблем, с който двете държави трябва да се заемат.

Независимо от това къде са летищата, разстоянията са толкова малки, че може да има дори уикенд туризъм, отбеляза той.

Посланик Ходжа каза, че се работи усилено, за да се възстановят директните полети от Тирана до София.


Разкодирай личните си финанси с Pariteni.bg. Каним те да участваш в конкурс за 50% стипендия, предоставена от Pariteni.bg, за работилница „Лични финанси: как да инвестираме по-добре“ на The Business Institutе. За целта трябва само да попълниш формуляр за кандидатстване до 22.11.2019.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg