Ръст на туристите  с близо 5 на сто и на приходите – с 4.2% в бранша за деветмесечието на годината, отчете Министерството на туризма по данни на Националния статистически институт (НСИ).

Данните на НСИ отчитат ръст на приходите от туризма през деветия месец на годината с 1.9% и на пренощувалите в хотелите с над 10 легла с 1.4 на сто спрямо септември 2018 г. Намаление е отчетено единствено в броя на нощувките с 2.3 на сто на годишна база.

"Резултатите показват, че българският туризъм се развива устойчиво, въпреки трудностите и силната международна конкуренция, пред които бяхме изправени през 2019 г.", коментира министърът на туризма Николина Ангелкова в съобщение на ведомството ѝ.
 
Фалитът на туроператора "Томас Кук" през септември не е оказал сериозно въздействие върху сектора в България.

Определиха София като най-сигурна за туристи

Близо 1.4 млрд. лева са приходите от нощувки в туризма за деветмесечието. Това е ръст от 4.2 на сто спрямо година по-рано, сочат данните на НСИ, обобщени от Министерството на туризма.

istock
istock

Броят на реализираните нощувки от януари до септември включително е над 24.5 милиона, което е ръст от 0.7%.

Пренощувалите в местата за настаняване с 10 и повече легла са 6.87 милиона души, което е увеличение с 4.9% в сравнение с януари-септември на рекордната за туризма 2018 г.

Данните показват още, че летният сезон не е бил слаб за морския туризъм, както се оплакваха хотелиерите. Единствено за най-северните дестинации, които попадат в област Добрич, има отстъпление спрямо миналогодишните показатели.

За летния период от юни до септември тази година приходите от нощувки са над 1.095 млрд. лева. Това е ръст от 4.5 на сто в сравнение със същия период на 2018 г.

Постъпленията от нощувки, реализирани от българи през летния сезон на 2019 г., са почти 223 млн. лв. Това е значително нарастване от 18 на сто спрямо същите месеци на предходната година.

Приходите от нощувки на чужденци са близо 873 млн. лв., което е увеличение от 1.5 на сто.

istock
istock

Общо пренощувалите в хотели с над 10 са над 4.642 милиона в периода юни - септември 2019 г. Това представлява ръст от 6.1 на сто в сравнение със същия период на 2018 г.

Хотелите вдигнаха пакетите за Нова година

Според данните на НСИ общо за трите черноморски области Варна, Бургас и Добрич броят на пренощувалите бележи ръст от 6.9 на сто за четирите месеца от юни до септември.

Най-високо е увеличението по този показател за област Бургас - с 12.1 %, а за област Варна нарастването е с 1.5 на сто. Единствено за област Добрич е регистрирано намаление от 0.8%.
 
Разкодирай личните си финанси с Pariteni.bg. Каним те да участваш в конкурс за 50% стипендия, предоставена от Pariteni.bg, за работилница „Лични финанси: как да инвестираме по-добре“ на The Business Institutе. За целта трябва само да попълниш формуляр за кандидатстване до 22.11.2019.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg