Над половин милион българи ще пътуват за коледните и новогодишните празници тази година.

Около 140 000 от тях ще посрещнат празниците извън България, сочи статистиката на Института за анализи и оценки в туризма, представена по NOVA.

Броят на пътуващите извън граница се увеличава всяка година, като предпочитаните дестинации са съседните страни, като Гърция, Сърбия и Македония.

Сайтове за сравняване на цени – какво трябва да знам

Не са малко и българите, които ще посрещат празниците на по-далечни разстояния като Германия, Италия и Испания - държави, в които има големи български диаспори.

За средата на октомври голяма част от българите са планували празниците си и са направили резервации.

istock
istock

Статистиката сочи, че обикновено залагаме на 4 и 5-звездни хотели. Цените на пакетите тази година, са с около 11-12% по-високи.

 „Организаторите на тези пътувания, независимо дали това ще бъде главата на семейството или компания, правят резервации още от септември.

Фалит и за голям български туроператор

Около средата на октомври всичко, което си струва, вече е резервирано. Значение има не само мястото, на което ще отседнете, но и дори масата, на която ще бъдете в ресторанта.

Има разлика между маса 3 и маса 23. Именно затова тези, които правят организацията, бързат да вземат най-добрите места”, коментира Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg