Планирахте ли вече пътуване в чужбина по време на лятната си почивка? По-организираните вече са го направили, останалите все по настойчиво преглеждат рекламите на туроператорите.

За сведение обаче, освен развлеченията, трябва да предвидите новите разпоредби и ограничения,  които ви очакват в някои страни от тази година. Това предупреждават от Българската асоциация по рециклиране.

Ограниченията, глобите и наказанията на някои екзотични места граничат с абсурда: високи глоби, лишаване от свобода и дори смътно наказание.

От 1 май, например, на остров Капри е забранено използването на всички видове пластмасови съдове за еднократна употреба, торбички и бутилки. Нарушителите ще заплащат глоба от 500 евро. Кметът на Общината Де Мартино се аргументира: „Факт е, че в разгара на сезона около 20 000 „фериботни” туристи пристигат на острова на ден, оставяйки малко пари, но много боклук".

В египетските курорти Хургада и Марса-Алам пък ще бъдат глобявани за ползване на пластмасови прибори и собствениците на магазини, аптеки, лавки и ресторанти.

Страстните пушачи ще трябва да имат предвид, че в Майорка и Ибиса през лятото няма да могат да пушат на плажа извън специалните зони. Забраната е нова и ще се спазва стриктно, предупреждават властите там.

Движението по пешеходни зони и тротоари с електрически скутери и подобни превозни средства  в Париж също ще ви излезе солено. Глобата започва от 135 евро и ще се прилага от следващия септември.

В италианския национален парк „Чинкуе-Терре“ пътниците от круизните лайнери няма да могат да носят джапанки и сандали, когато слизат на сушата. Мярката е заради главоболията, които предизвикват на властите и спасителите туристите с неподходящи обувки, които често “засядат” в планините. Ако това се случи, освен 50 евро глоба, ще трябва да платите и  разноските на спасителните екипи, които стигат до 2500 евро.

Що се отнася до смъртното наказание, то заплашва любителите на невинното на пръв поглед селфи. На остров Пукет в Тайланд е забранено да се снимате на фона на излитащи или кацащи самолети на близко разположения до летището плаж Май Као.

Наказанието за нарушителите е от голяма парична глоба до лишаване от свобода и дори смъртното наказание. Разбира се, крайната  мярка ви грози при изключителен случай в зависимост от последиците, до които може да доведе невинното на пръв поглед занимание. Например, ако нарушителите са заплашили сигурността на пътниците или са попречили на пилотирането на самолета.