Какви промени се готвят в Закона за туризма и с какво биха подобрили състоянието на туризма у нас? 

"Този закон не е донесъл нищо добро на българския туризъм от момента, в който е влязъл в сила – 2013 г." – коментира пред БНР Любомир Попйорданов, юрист с 28-годишен опит на предприемач в туризма и спорта, основател и дългогодишен председател на Българската асоциация за алтернативен туризъм. 

Промените предвиждат курортите да бъдат обявени за национални, което на практика не води до нищо. Оценка за въздействието не е направено. Промените в Закона се правят за група хора. 

Рестрикциите за Airbnb имотите няма да повишат плащането на данъци

В Закона за туризма от 2013-а до днес това е 18-а поправка. Има 20 страници поправки. Кой ще ги чете, освен чиновниците, които ще ни наказват? - реторично попита Попйорданов. – Това е закон на буквоядство и свръхрегулация. Никой няма да прочете поправките, извън онези, които искат да ви накажат, и онези, които искат да уредят законно своите отношения – този Закон е риза за определени интереси.

istock
istock

Туристите у нас – младежи, идващи за седмица 

Законът за туризма не върши работа на българския туризъм, подчерта Попйорданов, и добави, че той има за цел законово да уреди определени практики, но между законно и справедливо има разлика. 

"Ние имаме най-подробния закон за туризма – в страната, която е на дъното на предлагането и качеството на услугите. Няма да напълним хотелите, няма да подобрим националния маркетинг – където се разходват големите пари", поясни той. 

"От медиите разбрахме, че Министерството на туризма ще раздаде едни 15 милиона на туроператори, които ще ни доведат лоу кост туристи. Парите не отиват за развитие на туризма и на качеството, за подобряването на имижда, а отново ще отидат в мелницата на големите курорти, като дори не казваме как те да започнат да стават по-смислени. Готвените промени, приети на първо четене, най-вероятно ще влязат в Закона, тъй като никой няма да ги чете."

Ще поскъпнaт ли имотите за кратък наем ако има глоби

Попйорданов смята, че обектите в "Букинг" трябва да бъдат регистрирани заради потребителя.

Собствениците, предлагащи апартаменти за наемане, трябва да се регистрират и то с цел подобряване на услугата за потребителите.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg