Управляващи предлагат нерегламентираното отдаване на стаи да се санкционира.

Те искат и категоризация за имотите, регистрирани в онлайн платформите за туристически резервации, като Booking, Airbnb и дори социалната мрежа Facebook. 

На наказание ще подлежат и отдаващите имот, и онлайн платформите, ако позволят при тях да се появят некатегоризирани места за настаняване в България. Санкциите започват от 500 и стигат до 10 000 лева.

Какво искат от собствениците на Аirbnb имотите у нас

„Не смятам, че сме сериозен опонент на хотелиерите. Опасенията във връзка с внесените промени са няколко. Първо, тези предложения са доста недомислени – да има рецепция, табели, ценоразпис. В Закона се пояснява, че тези изисквания са за хотелите, а ние предлагаме съвсем различен продукт. Трябва да има някакъв вид регламент на тази дейност, но той трябва да е съобразен с различните характеристики на платформите”, заяви пред NOVA Борис Павлов, управител на фирма за краткосрочно отдаване на имоти.

istock
istock

Как ще се отразят на потребителя тези промени? 

Не говорим за инициатива, която има за намерение да мачка, да постави в неравностойно положение потребителите. Това коментира Полина Карастоянова, изпълнителен директор на Националния борд по туризъм.

Според нея всички сме потребители на тези услуги и надали някой ще промени нагласата си при своя избор, ако има промяна от 50 стотинки или лев в крайната цена на нощувката, което би могло да възникне от една такса.

Промяната в цената ще е толкова незначителна, че не е необходимо да се коментира, счита тя.

istock
istock

Трябва да има равнопоставеност между предприемачи в хотелиерския бизнес, където има контрол от голяма група органи и се изпълняват определени разпоредби на закона, и тези, които са инвестирали в недвижими имоти, обосновава се Карастоянова след питане, защо ще има повишение в цената. 

Апартаментите в Airbnb задължително със звезди

„Подкрепяме споделената икономика, дигиталната трансформация в туризма. Всички предлагания от електронните платформи трябва да бъдат интегрирани към системата за единна туристическа информация. Това ще позволи на компетентните органи да следят кой и къде се настанява”, изтъкна изпълнителния директор на Националния борд по туризъм.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg