С предложението ни в бюджета нямаме за цел нито да се утежнява бизнесът, нито да се спират онлайн платформи като Booking, Airbnb.

Това заяви председателят на Бюджетна комисия и депутат от ГЕРБ Менда Стоянова по повод общото й предложението заедно с Валери Симеонов за категоризирането на имотите за краткосрочно отдаване под наем през електронните платформи.

Вносителите искат тази промяна да мине между първо и второ четене на Закона за държавния бюджет в преходни и заключителни разпоредби за създаване на условия за спазване на законодателство.

Стоянова изрази становище, че голяма част от коментарите тази седмица по предложението са неверни.

Рестрикциите за Airbnb имотите няма да повишат плащането на данъци

Промените са насочени и касаят единствено и само онлайн платформите, чрез които се продават хотелски настанявания в апартаменти и стаи за гости.

Целта е тези хора да си плащат данъците, както всички останали, които са на светло, уточни тя.


По нейни думи не се цели утежняване на бизнеса с административна тежест, нито спиране работата на онлайн платформите като Booking, Airbnb и други, които оперират на българския пазар.

Апартаментите в Airbnb задължително със звезди

Единствената цел според нея, е само тези хора, които осъществяват този вид бизнес да бъдат вписани в националния регистър на местата за настаняване и да си плащат данъците за този свой бизнес.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg