Рестрикциите и регулациитите, които се опитват да прокарат народният представител Валери Симеонов от „Обединени патриоти“ и председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова от ГЕРБ по отношение на предлаганите имоти за краткосрочно отдаване през електронни платформи като Airbnb и Booking са „доста сурови“.

Това е мнението на главният експерт в Института за анализи и оценки в туризма Константин Занков.

Той гледа негативно на желанието на вносителите тези имоти да бъдат категоризирани като хотелите и къщите за гости.

Апартаментите в Airbnb задължително със звезди

Промяната в Закона за туризма, която те искат да въведат, се прави в стратегически момент според експерта, за да може евентуално да мине по-бързо.

Занков уточни, че сега туризмът ни не е в най-добре развиващото се положение, както видяхме и от предизвикателния летен сезон, като счита, че настоящият момент не е подходящ за още регулации, които може да досъсипят и влошат ситуацията.

istock
istock

В тази връзка припомняме за скорошния фалит на големия български туроператор Астрал Холидейз.

Коя "съседка" е в топ 3 за най-добра дестинация през 2020-а

Тези рестрикции могат да ограничат много сайтове да работят в България, подчерта още той пред БНР.

Една категоризация не е инструментът, който ще повиши плащането на данъци, категоричен е Занков в мнението си.

Експертът счита, че развитието на нашият туризъм не може да се случи с регулации и рестрикции, като държавата трябва да се концентрира върху стимули за този сектор, а не върху ограничения.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg