Апартаменти и къщи, които се предлагат за краткосрочно настаняване чрез платформи като Airbnb, Booking, Facebook групи и др. да имат категория както хотелите и къщите за гости.

Предложението е на депутатите Менда Стаянова и Валери Симеонов.
 
Собствениците на такива имоти ще имат 3 месеца, за да ги категоризират. Ако не го направят, ще подлежат на глоби, предвижда още предложението за промени, внесено между първо и второ четене на Законопроекта за държавния бюджет за 2020 г.

При първо нарушение за физическо лице глобата ще бъде от 500 до 5000 лева, а за фирми, които отдават онлайн некатегоризирани имоти – имуществена санкция от 1000 до 10 000 лв.

Airbnb вече показва всички данъци и такси при резервация

При повторно нарушение глобата става до 8000 лв., а имуществената санкция до 15 000 лв., предлагат вносителите.

Вносителите на промените обясняват в мотивите си, че през последните години има бум в отдаването на апартаменти за краткосрочен наем и в търсенето им чрез електронни платформи.

istock
istock

Според тях тези услуги по същество са настаняване в смисъла на туристическата услуга, но тя "протича при неспазване на Закона за туризма", в който е предвиден ред за регулиране на тези дейности.

Посочва се, че категоризирането на обектите върви и с минимални задължителни изисквания към тях, а те се вписват и в Националния туристически регистър.

Париж плаши Аirbnb със солена глоба

"Целта на предложените изменения и допълнения не е да се ограничат продажбите чрез електронните платформи", посочват вносителите.

Но подчертават, че е важно да се осигури спазване на законодателството "в икономическата дейност, в частност в сферата на туризма", да се осигури равнопоставеност на различните доставчици на туристически услуги и да има гаранции за потребителското удовлетворение.
 
 За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg