От началото на 2019 г. продължава да се наблюдава търсене на по-големи имоти – основно на тристайни жилища с квадратура над 90 кв. м.
 
Най-голям е интересът към монолитни жилища, ново строителство в големите градове. Купувачите имат все по-високи критерии по отношение на качеството на строителството и качеството на живот в района на имота.
 
Топ 3 на факторите при покупка на жилище са инфраструктурата, зелените площи и цената, сочат данните от национално представително онлайн проучване у нас, направено от Gemius България по поръчка на Пощенска банка.

Кои квартали на София са най-търсени за покупка на имот

През първите 9 месеца на годината се наблюдава и повишение на продажната цена на имотите от 7,53% в средната цена на квадратен метър на финансираните жилищни имоти в София спрямо същия период на миналата година.

Тази тенденция, както и интересът към покупка на по-големи по размер жилищни имоти, водят до нарастване на средния размер на искания ипотечен кредит, който по данни на финансовата институция се е повишил с 10% спрямо същия период на 2018 г.
 
Благодарение на все по-атрактивните лихвени условия, стабилната банкова система и ръста на средните заплати, все повече потребители избират банковия кредит с цел покупка на жилище.

Според проучването 48% от възнамеряващите да купят нов дом посочват жилищния кредит като основно средство за финансиране.

При избор на финансираща банка, клиентите отдават все по-голямо значение на получаването на индивидуален подход и консултация за процеса на кандидатстване за кредит.

Проучването показва още, че най-често жилищно финансиране ползват хора в активна възраст между 30 и 40 години, които са семейни и със среден доход от 900 до 2 000 лева на месец.

Извън заниманията със семейството, които се споменават от голяма част от участниците, ключовите им интереси са свързани със спорт (46%), четене на книги (35%) и туризъм (30%).

Държавата да плаща ипотеките на младите семейства

Бюджетът им за свободното време е от 300 до 800 лв. на месец,
като си позволяват средно до 2 пътувания в чужбина и 2 в България годишно.
 
Положителна тенденция е, че все по-често потребителите съобразяват размера на искания кредит с доходите си, като финансират покупката на жилище с около 30% собствени средства.
 
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg