Кипър обещава да покрие разходите за всеки, който бъде тестван положително за коронавирус, докато почива на острова, съобщи „Катимерини”.

Кипърското правителство обяви, че ще поеме настаняването, храната, напитките и лекарствата за пациенти с COVID-19 и техните семейства. Пациентите ще трябва да платят само таксито до летището и обратния полет до дома.

Болница със 100 легла ще се грижи изключително за чуждестранни туристи, които са дали положителен тест. Ангажирани са 112 отделения за интензивно лечение, оборудвани с 200 респиратори, които да се грижат за критично болни пациенти.

Къде няма да плащаме за чадъри и шезлонги това лято

Осигурен е и „карантинен хотел“ с 500 стаи, в който да бъдат настанени членове на семейството на пациентите и хора, с които са били в близък контакт.

Информацията е изпратена в писмо до правителства, авиокомпании и туроператори, в което са описани строгите здравни и хигиенни, които Кипър приема, за да привлече повече туристи в страната.

istock
istock

Туризмът генерира 13% от икономиката на Кипър. Страната очаква да загуби 70% или 2,6 милиарда евро приходи от туризъм през тази година.

В писмото, подписано от министрите на външните работи, на транспорта и на туризма на Кипър, се подчертава, че страната е с едни от най-ниските коефициенти на коронавирус на глава от населението в Европа и са проведени тестове на над 10% от населението.

Възобновяват честите полети между София и Варна

Кипър отваря международното си въздушно пространство на 9 юни, първоначално за 19 държави.

Пътниците ще бъдат длъжни да си направят тест за COVID-19 три дни преди пътуването. Очаква се тази мярка да бъде отменена до 20 юни спрямо 13 държави, включително Германия, Финландия, Израел, Гърция и Норвегия. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg