„Картината е много мрачна, след година и половина има осъдени фирми, защото не са успели да върнат пари на клиенти, заради нереализирани пътувания миналата година“ , каза в „Преди всички“ Павлина Илиева от сдружение “Бъдеще за туризма“ за това, че има все повече случаи на осъдени туроператори.
 
„В момента чакаме до 13 септември 16,5 млн. лв. от Министерство на туризма да бъдат разплатени към туроператорите, за да се разплатят те към техните клиенти.
 
Срокът се удължи, трябваше по-рано да стане. Като Министерство на туризма промени процедурата и то не в изгода на бранша и промени и условията на самата програма.
 
Според нея туроператорите трябваше да кандидатстват със суми, които са до 15 на сто или до размера на сумите, които дължат към клиентите.  Министерство на туризма  допълни или до размера на сумите в доставчиците, които не са възстановени.

От тук насетне сумите са намалени в доста по-голям мащаб. Нали разбирате, че влизайки едни пари в оборот, това не е само прекият доставчик на клиента.

Ще останат ли клиенти без пари за провалени почивки

Не разбрахме защо се направи тази промяна в края, но това ще задълбочи проблема", посочи още Илиева.
 

istock
istock

Според нея за тези средства са кандидатствали 120 оператора и искахме 23 млн. лв., а не 16, 5 млн. лв. Така че средствата няма да стигнат, смята Илиева.

  За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg