Българите, които посещават морските плажове, и надплащат нереални цени на услуги и стоки, са си виновни сами, тъй като не гледат табелките на концесионерите, както и менютата в заведенията за бързо хранене.
 
Семейството, платило 64 лева за ползване на четири шезлонга и два чадъра на южния плаж в Слънчев бряг, е жертва на техническа грешка. Това става ясно след незабавна проверка на Министерството на туризма на казуса.

При нея станало ясно, че на плажа са поставени табелки за цените на плажните принадлежности, които са по четири лева за чадър и шезлонг, а в резултат на злоупотребите, ведомството е направило специална секция на сайта си, в която е публикувало цените на всички плажни принадлежности по всички платени плажове у нас.

Надвзетите пари на семейството са върнати, уверяват и концесионерът, и министерството. Това става ясно от отговор на министъра на туризма Николина Ангелкова на депутатски въпрос, пише БГНЕС.
 
Преди дни стана ясно, че български туристи са платили по шест лева за сядане на барбарон в заведението „Клуб 35“ на плаж Нестинарка в Царево, иначе останалите маси и столове били безплатни.

А цените в заведението – видно от касовия бон – са били впечатляващи – литър българска минерална вода струва 5 лева, тиквички по гръцки – 10 лева порцията, а ванилов шейк – над 5 лв.

istock
istock

Оказва се, че министерството на туризма няма правомощия да влияе върху определянето на цените в заведението.
 
Гражданите са виновни, когато не правят разлика между търговските площи на плажовете, и безплатните принадлежности на самите плажове, смятат от министерството на туризма.

„Важно е да се направи ясно разграничение между плажните принадлежности, предоставяни на посетителите на плажа чрез допълнителните търговски площи към заведенията за хранене, и „плажните принадлежности“ – чадъри, шезлонги, постелки, плажни дюшеци и други, използвани от посетителите на морските плажове“, и „допълнителната търговска площ“ към заведенията, където се допуска разполагане на преместваеми подиуми с тенти, чадъри, шатри и други слънцезащитни устройства с маси и столове за консумация.

Разграничават ползването на чадър и шезлонг от други плажни услуги

Обвързването на ползването на плажните принадлежности с други предоставяни услуги е абсолютно забранено и през целия сезон това ще се контролира стриктно чрез проверки, обещават от ведомството на Николина Ангелкова.
 
Така за сезон 2020 заради епидемията от коронавирус и осигуряването на достатъчно дистанция между плажуващите, на концесионерите е разрешено да разположат до 4% допълнителна търговска площ към заведенията за бързо обслужване. Всичко, обаче, трябва да бъде обозначено със съответните табели.

istock
istock

А за случая, в който на клиенти бе поискана такса от 5 лева за интернет в курорта Златни пясъци, то министерството на туризма – оказва се – няма правомощия да прекрати тази практика, тъй като „това касае услуга, предоставяна по Закона за електронните съобщения и Закона за потребителите, контролът върху който се осъществява от Комисията за регулиране на съобщенията и Комисията за защита на потребителите“.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg