В разгара на лятото - туристическият сезон на ръба в капана на коронавируса. Черно или Бяло море избрахме, ще бъде ли спасен летният сезон по Черноморието и рестрикциите в Гърция ли са причината? 

„По мое наблюдение не повече от 30 хотела на територията на Слънчев бряг работят. Те са пълни на около 20% от капацитета си. Има туристи, но те са основно в хотели, които предлагат апартаменти”, казва хотелиерът Янчо Парушев пред NOVA.

Пламен Копчев от Съюза на собствениците в Слънчев бряг е на мнение, че остава малко повече от месец работа.

40 лева такса интернет на ден в хотел на Черноморието

„За нас много важен е английският пазар. Тези дни в Англия ще бъде решено дали карантината на туристи били в България ще отпадне. Другият пазар към който имаме интерес е руският. Там обаче е нужно да направим онлайн визи и да облекчим процеса по издаването им. Карантината на Молдова и Беларус също трябва да отпадне. В началото на август Израел също ще реши дали да направи чартърна програма”, казва той.

istock
istock

Когато комплексът е работил на пълен капацитет чартърните полети са стигали до 250 дневно.

На екскурзия в България или чужбина

„Българският туроператор се намира в изключително лошо положение, защото програмите не могат да бъдат ползвани. Повечето от нас нямат дейност от минала година, за да могат да кандидатстват по тези програми”, казва туроператорът Богомил Николов.

Нещата в Гърция изглеждат добре и плажовете са пълни. Там обаче има основно чужда реч. Гръцките граждани избягват да излизат масово по морето и стриктно спазват наложените мерки.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg