„Очакваме от началото на месец май да започнат да се провеждат груповите туристически пътувания“, каза пред БНР Светлана Атанасова, председател на Управителния съвет на Българската асоциация на туристическите агенции.

Браншът изрази недоволство от последната заповед на министъра на здравеопазването, с която не се облекчават мерките за груповите туристически пътувания и конгресните мероприятия, които остават със забрана за провеждане до края на април.

От бизнеса виждат това като дискриминация и очакват облекчение за бранша.

Платиха на още 25 туроператори и турагенти за отменени пътувания

„В нашия бизнес е изключително важно да има предвидимост - и за пътуване у нас, и в чужбина, хората трябва да имат време, а ние също, за да се подготвим затова. Към днешна дата нямаме отговор на този проблем от Министерство на здравеопазване. Опитахме се да задържим колегите, но не се получава, други фирми направо фалираха. Резервациите за празниците сега у нас не би трябвало да се отлагат, но групови пътувания не може да се планират. Така е в световен мащаб. За неосъществените пътувания всеки човек, който желае, получава ваучер, но ние чакаме да се нормализира обстановката, за да могат клиентите да получат услугата, който пък е пожелал, му е възстановен авансът. Повечето наши клиенти чакат да се осъществи пътуването им, защото това ще им се отрази добре“, каза още Атанасова. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg