Фондът за гарантиране на пътуванията ще даде спокойствие на бранша и клиентите не само сега, а и занапред, за пореден път изтъкнаха представителите Обединение "Бъдеще за туризма" /ОБТ/ и поискаха държавна подкрепа от 69 млн.лева за учредяването му.

Ние не търсим подкрепа за фирмите, а за възстановяване на парите на клиентите, защото не може затворен бранш една година да се справи с това, каза на пресконференция в БТА Павлина Илиева - председател на УС на Обединение "Бъдеще за туризма".

Tуроператори и туристически агенти са изправени пред колапс

От организацията цитираха данни на Министерството на туризма, според които, за да се възстановят всички предплати / към доставчици на самолетни билети и за настаняване/ са необходими около 133 млн. лева. От тях са изплатени десет милиона лева - по ОП "Иновации и конкурентоспособност", и има обещание за още 51 млн.лева - безвъзмездни средства на фирми, извършващи туроператорска и туристическа агентска дейност, за компенсиране на загуби в резултат на епидемичния взрив от COVID-19.

istock
istock

Размерът на еднократно предоставяните безвъзмездни средства е 4 на сто от оборота им без ДДС през 2019 г., като помощта трябва да се използва приоритетно за възстановяване на суми на пътници, чиито пакети са анулирани поради COVID-19 за същия период.

От организацията обаче посочиха, че до момента не са получили пари по последната мярка. Оставащите 69 млн.лева се предлага държавата да ги набави и да учреди юридическо лице, което да е независимо от Министерството на туризма, и тази сума да се даде като капитал на това юридическо лице - Фонд за гарантиране на пътуванията, обясниха от организацията.

Подпомагат екскурзоводи и планински водачи с нова обществена поръчка

Според ОБТ сумата от 69 млн.лева е голяма и се предлага оставащите средства да послужат за начален капитал на гаранционния фонд, чрез който той ще може да извършва обичайната си дейност - да обезпечава клиентите при несъстоятелност на туроператора и при бъдеща криза да се намеси за стабилизиране на бранша.

istock
istock

Идеята е фондът да връща директно пари на клиентите, а да не дава пари на туроператорите.

Вноските във фонда, които вероятно ще се изчисляват като процент от оборота на туроператорите и турагентите, се очаква да са по-високи от тези за туроператорската застраховка, но ще покриват всички суми. Прогнозни разчети на организацията показват, че според размера на вноските, тези 69 млн.лева ще се набавят в рамките на три-четири години.

Туроператор: Процедурите за помощ са тромави, датите се просрочват непрекъснато

Създаването на фонда трябва да стане с промени в Закона за туризма и в още няколко нормативни акта. На този етап има подкрепа от ресорното министерство. Чака се позиция на финансовото министерство, а от ОБТ поискаха и среща с премиера.

istock
istock

Павлина Илиева напомни, че по данни от миналата година 320 000 души имат за възстановяване суми за нереализирани пътувания суми. През тази година техният брой е намалял, но едва ли ще е стигнала половината, допълни тя.

От бранша напомниха, че наближава 13 март и до тази дата трябва да бъдат обезпечени клиентите, които са платили пътувания, които не са направени заради пандемията и противоепидемичните мерки. Те напомниха, че България е единствената в ЕС, която няма такъв фонд, а ЕК е отправи указания за създаването му още през 2017 г., в този смисъл страна е заплашена от санкции.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg