От 1 март отпада забраната за организираните пътувания в страната. Екскурзиите в чужбина ще се възобновят от 1 април 2021 г.

От 1 март започват работа и заведенията извън хотелите при капацитет на заетост 50% при не повече от 6 човека на маса и с работно време до 23 часа. 

Това обяви пред TravelNews вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова след срещата между нея, здравния министър проф. Костадин Ангелов и туристическия бранш в сряда.

Къде искат да почиват българите това лято

Пътуванията ще стават по ред, който трябва да определят туроператорите и агентите - сертификати, тестове, ваксини, маски. Те ще бъдат съгласувани и спуснати от здравните власти.

"Ще има ясни правила от страна на туроператорите по отношение на медицинските и здравните изисквания за самите туристи, които са примерно в автобуса, да бъдат ваксинирани или пък съответно да имат необходимите антигенни резултати, антитела и т.н., това е вече въпрос на уреждане с туроператорите", заяви Николова.

istock
istock

Забраната за организирането на събития - конгреси, сватби, кръщенета, семинари, конференции, отпада от 1 март, но ще има ограничение в капацитета - до 30%.
 

От 1 април се възстановява работата и на нощните заведения при допълнителна регулация. Има единно решение за ваксинация на работещите в туристическия сектор, каза още Марияна Николова:

 "Т.е. ние препоръчваме ваксинация в заетите в сектор туризъм, така както в другите страни, а именно за можем, преди активния летен сезон, да внесем едно спокойствие, не само за сектор "туризъм", за икономиката и  въобще за социалния живот, за възвръщане на социалния живот като цяло".

Писмено в Министерство на здравеопазването ще бъде представен броят на желаещите да се ваксинират от сектор туризъм. Гаранция, че няма да има нова вълна на заболеваемост, което да доведе до ново затваряне на сектор туризъм не може да бъде дадена.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg