Туроператори от Благоевград все още не са наясно какъв сезон да очакват през това лято заради ограниченията против разпространението на коронавирусната инфекция.

Резервации за почивки в чужбина вече се правят, но повечето от тях са устно заявени, съобщава БНТ. Интерес има за почивки в Египет и Дубай, защото там не са в сила много от ограниченията, които важат за Европа.

Хотелиери: Заетостта на хотелите рядко надхвърля 10-15 на сто

По това време на годината хората обикновено правят ранни резервации за почивки през лятото в курортите в Гърция и Турция. Сега заради мерките против разпространението на коронавируса не се правят дори депозити, казаха туроператори от Благоевград.

"Нещата са безкрайно динамични и никой от нас не знае какво ще стане след един месец, нагласата на всички колеги е, че трябва да се засили предлагането на туристическите обекти в нашата мила родина Република България", казва управителят на туристическа агенция Здравка Чимева.

iStock
iStock

Според представители на туристическите агенции важно е по-рано да има яснота за ограниченията при пътуване и за мерките в хотелите.

"Хотелиерите трябва на базата на резервациите, които имат, да си направят сметка дали да работят, дали да отворят, какъв е капацитетът на хотела, дали на 100 процента, дали на 50 процента ще работи, но каквото и да е пак ще има изискване за PCR-тест. Не съм много сигурна, дали всеки ще си позволи 100-120 лева за PCR-теста, за да пътува за 3 или 5 дни до Гърция, защото това автоматично оскъпява пътуването", каза пред БНТ управителят на туристическа агенция.

Туроператорите дължат 150 млн. лева на клиенти

Повечето от турооператорите са предпазливи в предлагането на туристически пакети, защото на този етап няма общи правила за пътуване в Европейския съюз.

Засега не се предвижда промяна в цените на туристическите пакети, за почивка в Гърция и Турция. Леко повишение на цените на билетите обаче се наблюдава за по-далечните дестинации като Египет и Дубай.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg