„Ситуацията е такава, че от една страна туристите искат да пътуват, питат за дестинации и искат да са свободни, от друга страна заповедта, която ни забранява да организираме екскурзии у нас и в чужбина се удължи до края на април“, каза пред БНР Емил Абазов, туроператор и част от Сдружение "Бъдеще за туризма".
 

„Има две програми, по които очакваме помощ от държавата, аз съжаление процедурите са много тромави и за съжаление за сега сме получили 1% от оборота за 2019 година, което значи, че една малка агенция или неголяма туристическа фирма е взела от няколкостотин до няколко хиляди лева, което за цяла година е крайно недостатъчно.

Туроператори съветват да се въздържаме от резервации в чужбина

Очакваме до 4 на сто от оборотите да вземем, но датите се просрочват непрекъснато, след това не знаем какво ще се случи.

Но ако питате мен – ние предпочитаме да работим. Аз съм в Естония, бях и в Дубай, и макар случаите на заразени хора да нарастват,  мисля че туризмът не е този който разпространява болестта“, коментира още Абазов.

istock
istock


По думите му програмата 60/40 е помогнала за един период от време. 

"Вече половин година да дават 40-60 на сто е нещо, което вече не можем да си позволим, вече се задъхваме как да запазим персонала си", поясни Абазов.

Двойно поевтиня почивката на екзотични дестинации

„Освен това не знаем как ще се развият нещата занапред – а условията с пътуванията се променят непрекъснато. Хората чакат да осъществят пътуванията си, а хиляди клиенти чакат да си получат предплатените пътувания, неосъществени заради пандемията. Затова тези 4% ще ги ползваме приоритетно за това.

istock
istock

Аз бих желал сега да се разплатя с клиентите, преди да дойдат тези пари, но това не ни се позволява, а тези пари може и да не достигнат. Но ние сме голяма компания и ще си възстановим парите на клиентите.

3,5 млн. лв. са изплатени на туроператори за чартърни полети

Ситуацията е тежка и неприятна и молим за малко търпение, а апелираме към институциите тези средства да дойдат до март и процедурата за тяхното кандидатстване да стартира. Но предишната процедура се забави".

Абазов поясни, че биха могли да се облекчат условията за бранша, например ако държавата заплаща тестовете на своите граждани, или цената на PCR - тестовете се намали, а на летищата да има лаборатории, както е в Естония. По думите му хората влизат в положение на агенциите и не искат да им се връщат пари, а вземат ваучери в очакване пътуванията да се осъществят, макар и по друго време.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg