Под въпрос ли са почивките това лято в чужбина? Туроператори съветват българите засега да се въздържат от резервации заради неяснотата около разпространението на коронавирусната инфекция.

Самите те са предпазливи в предлагането на туристически пакети, защото на този етап няма общи правила за пътуване в Европейския съюз.

Препоръката се отнася и за съседна Гърция, която е една от най-предпочитаните дестинации за лятото.

Хотелиери: Заетостта на хотелите рядко надхвърля 10-15 на сто

Според туристически агенции ситуацията може да се облекчи, ако повече хора се ваксинират срещу Covid-19 и се приемат общи правила за пътуване в рамките на ЕС.

„2020-а беше най-тежката за туристическия бранш“, каза пред БНРСветлана Атанасова, председател на Българската асоциация на туристическите агенции:

istock
istock

В момента много от нашите колеги са платили своите аванси към авиокомпаниите, голяма част от самите пътувания – за тях са платени аванси и към самите хотели. Помощта от държавата в размер на 10 милиона лева и една година отсрочка, за да стъпят на крака – това е глътка въздух за тях. Към момента не знаем ще има ли още помощ от държавата“, каза още Атанасова и добави:

Туроператорите дължат 150 млн. лева на клиенти

„Записванията за лятото са различни – много е малък процентът на авансите, много са предпочетени опциите за връщане на сумите, интерес има, но предпазлив".

„Има и засилен интерес към Гърция, но там в момента има строги ограничителни мерки“, заяви Евгения Пандула от Гърция:

istock
istock

„Това лято няма да се изисква сертификат за ваксина, но ще се иска PCR тест, направен най-късно 72 часа преди влизане в страната, а при пристигането се прави бърз тест, трябва да имаш електронния формуляр, както и да посочиш адрес за настаняване, проходът Маказа е затворен, засега всичко е в зависимост от развитието на епидемията.“

Koлко струва ски ваканцията у нас

Според Светлана Атанасова българските курорти остават по-добрата алтернатива за лятото - нашите хотели спазват всички правила. Разбира се Малдивите и Дубай са без ограничения в пътуванията, но там трябва да се спазват правилата на местното министерство на здравеопазването. Засега за Гърция или друга европейска страна трябва да се изчака. Имаме неизпълнени услуги още от лято 2020-а година."

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg