Ски ваканцията у нас – по-скъпа тази година. Заради по-високите цени на тока, горивата и природния газ зимните курорти готвят повишение и при лифт картите и нощувките в хотелите, показва проверка на „На твоя страна“ по Нова телевизия.
 
В същото време Министерството на туризма е готово с противоепидемичните мерки, които скиорите трябва да спазват тази зима. При какви правила и на какви цени ще караме ски този сезон?
 
Подготовката за зимния сезон в Банско, Боровец и Пампорово вече започна. И тази година големите ни ски курорти ще разчитат предимно на български туристи. Интерес вече има и от съседните пазари, както и от традиционни – като Великобритания и Ирландия. На прага на сезона бизнесът е притеснен, че първи ще понесе сериозни удари от ниската ваксинация, скъпия ток и липсата на кадри. Прогнозите са нагоре да тръгнат цените, както на нощувките в хотелите, така и на и ски картите.
 
Колкото сезонът на ските е по-близо, толкова по-трудна става сметката за хотелиерите в планинските ни курорти. Всеки ръст в цените на енергията вече се отразява в офертите за почивка през зимата, отчитат туроператорите.
 

Още по-мощно ръстът в цените на тока ще се усети на ски пистите. А това допълнително ще оскъпи зимната ни почивка, изчисляват концесионерите в курорта.
 

istock
istock

В Банско бизнесът също отчита новите, по-високи, разходи. Финалните сметки ще са готови в началото на сезона. Но отсега едно е ясно: ски услугата и тук тази зима ще е по-скъпа.

Oфертите за Нова година – по-скъпи тази зима

И в Пампорово готвят по-високи цени на ски картите. Нощувките в курорта също ще поскъпнат. Но и тук финалните сметки предстоят.
 
Новите сметки при хотелиерите вече се отразяват и в офертите на туроператорите. Средно – с 20% отгоре.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg