В началото на летния сезон - колко ще ни струва сянката на плажа? Цените ще са по-високи, а според концесионерите причината са по-големите разходи за заплати и такси, съобщава БНТ. Официално плажовете трябва да заработят на 1 юни.

Дни преди началото на летния сезон подготовката на плажовете тече с пълна сила. На плаж "Крайморие" пясъкът вече е подравнен и има поставени чадъри и шезлонги.

За тях туристите ще плащат с около 10% повече - 8 лева за чадър и 8 лева за шезлонг. На някои плажове обаче увеличението ще е по-осезаемо: 10 лв. чадър и 10 лв. шезлонг ще струват на централния и северния плаж в Слънчев бряг.

"За сравнение миналата година чадърът беше 8 лв., шезлонгът беше 7 лв. Увеличението се налага заради доста причини. Първо - увеличаване на минималната работна заплата, индексиране на цената на концесионната такса с натрупване на предходни години, тази година е с 9,5%. Най-вероятно ще се увеличат наемите на съответните заведения, които са разположени на плажа. Това съответно води след себе си увеличаване и на услугата", заяви Николай Димитров, концесионер на плаж "Крайморие".

Вдигат заплатите на работниците за туристическия сезон на Черноморието

В Черноморец цените се запазват като миналогодишните.

"8 лв. ще бъде шезлонгът и 8 лв. чадърът. 30% се вдигна концесионната такса и наемателната такса. Засега ще задържим цените в началото. По-нататък, ако има някакви увеличения по-драстични, ще увеличим и ние", допълни Георги Мавров, концесионер на плаж "Черноморец-централен".

istock
istock

И този летен сезон едно от най-големите предизвикателства за стопаните на морски плажове е намирането на спасители и медицински персонал.

Михаил работи 4 години като спасител в Крайморие. Това лято отново ще работи на плажа, но на друга длъжност. "Тази година ще работя като касиер. Заплатата е по-висока и отговорността е по-малка. Затова реших тази година да сменя професията", коментира Михаил Кошничаров.

"Характерът на работата като сезонна в един момент изиграва своята роля и те се преориентират към друга професия, която е целогодишна", каза още Николай Димитров, концесионер на плаж "Крайморие".

Тази година спасителите са и с ново работно време - от 9:00 до 18:30 ч.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase