Когато търговецът принуждава потребителите, които желаят да ползват под наем сянка и шезлонги, да заплащат цената за предварително определен от него комплект от плажни атрибути (най-често чадър с два шезлонга), е налице агресивна нелоялна търговска практика. 

Това е така, тъй като на клиентите е отнета свободата те сами да изберат необходимата за тях комбинация и да заплатят само включените в нея артикули. 

Тълкуванието е на некомерсиалната онлайн платформа „Ние, потребителите“ и се основава на раздела за нелоялните търговски практики от Закона за защита на потребителите (ЗЗП). Нормативният акт дава рамката на потребителската защита и забранява прилагането на заблуждаващи и агресивни практики, които накърняват икономическите интереси на крайните потребители.

Без резервация на чадъри по Северното Черноморие

Съгласно чл. 68з. от ЗЗП, търговската практика е агресивна, когато от целия и фактически контекст и като се вземат предвид всички нейни характеристики и обстоятелства, и поради използването на (…) принуда (…) следва, че тя променя или е възможно да промени съществено свободата на избор или поведението на средния потребител по отношение на стоката или услугата, което води или може да доведе до вземането на търговско решение, което средният потребител не би взел без използването на тази търговска практика, посочват от „Ние, потребителите“.

istock
istock

От там, като цитират чл. 68и., допълват, че при извършването на преценка дали при използването на дадена търговска практика се прилага принуда, се взема предвид и периодът от време и мястото на използване на търговската практика, нейният характер и настойчивост.

Как да запазим онлайн шезлонг и чадър на плажа

Предвидената в ЗЗП санкция за виновните лица е глоба в размер от 1000 до 30 000 лв., а за едноличните търговци и юридическите лица - имуществена санкция в размер от 2000 до 50 000 лв. Заедно с това се налага и мярката забрана прилагането на тази практика в бъдеще. Контролен орган е Комисия за защита на потребителите.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg