За масово отменяне на резервациите през последните 10 дни съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова. 

"Във връзка с пресконференцията, която по-рано днес туристическия бранш и представителите на сектора, както туроператори, така и хотелиери изразиха своите притеснения, бих искала като министър на туризма да ги подкрепя. Секторът в момента се намира в изключително тежко положение. Буквално в рамките на десетина дни назад се започнаха изключително сериозна отмяна на резервациите. Разбирам сектора, но от друга страна виждате какво е положението в страната",обясни Ангелкова. 

Вижте списък на рисковите дестинации с коронавирус

"Разбираме, че не само сектор туризъм, транспорт и свързаните сектори са в изключително тежка ситуация. В непрекъснат диалог съм с представители на бранша. Още от началото на месеца, също така съм в непрекъснат диалог с моите колеги министри на туризма с оглед на мерките", каза още министър Ангелкова и добави, че все още никой не е наясно колко дълго ще продължи тази ситуация. 

istock
istock

"Виждате, че правителството, парламента, правим всичко възможно така че максимално да се борим с разпространението на вируса. Мога да ви уверя, че всичко, което Националният щаб препоръчва ние изпълняваме, защото здравето на хората е на първо място", подчерта тя.

За всички пътувания до ИталияФранцияИспанияГермания и Румъния, може да се иска възстановяване на платените суми, обяви  Ангелкова.

Почивките в Турция се отлагат

"С туроператорите говорихме, с авиокомпаниите, те самите обявяват на сайтовете си и ни информираха и нас, че до 48 часа от датата на почивката всеки може да възстанови на 100 процента сумата, която е платил. Така, че заедно с бранша търсим тези балансирани решения и общи, които касаят, както потребителите, така и самите тях като икономически оператори", каза тя.

Големите туристически сдружения в страната отчитат 75 процента спад на продажбите на туристически услуги. С този аргумент настояват за данъчни и социални облекчения.

iStock
iStock

Туристическите организации са внесли призив към правителството българската държава да поеме разходите за социални осигуровки по изплащаните трудови възнаграждения за срок от 12 месеца, считано от 1 април. Безлихвено отсрочено плащане на ДДС и на местен данък и такса смет за 12 месеца от 1 април.

Сянката на коронавируса надвисва над туризма ни

Осигуряване на целеви финансов ресурс не по-малък от 200 милиона лева от Българската банка за развитие за рефинансиране на кредити на туристическия сектор към търговските банки. Мораториум по влизане в сила на Наредба Н 18 за една година от 1 август.

Инициирана от българското правителство на финансов инструмент за подпомагане на туристическия бранш в България чрез използване на европейски средства.


Туристическият бранш настоява за незабавни мерки за намаляване на негативните последствия от ситуацията с коронавируса с цел съхраняване на работни места и предотвратяване на фалити на фирмите в сектора. Туристическите организации настояват още за създаване на национален икономически щаб към МС за изработване на работещ икономически план за следващите 12 месеца за туристическия и транспортния сектор, както и специален работен формат на Комисията по икономическа политика и туризъм в парламента.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg