Туроператорите ще получават помощ от 35 евро на седалка, заета от турист в чартърен полет до България. Това решиха депутатите с поправки в Закона за извънредното положение.

Правителството и ГЕРБ предложиха едно и също нещо, но с различен срок. Поправката на Министерския съвет предвижда туроператорите да получават помощ от 35 евро за всяка заета седалка в чартърен полет до България, а мярката да важи две години със задна дата.

6 млн. лева за туроператори у нас одобри ЕК

От ГЕРБ пък настояваха срокът да е три години след отмяна на извънредното положение и да важи от влизане в сила на промените. Депутатът от ГЕРБ и бивш министър на туризма Николина Ангелкова мотивира искането на парламентарната им група като обясни, че секторът е един от най-засегнатите заради Covid:

"Туризмът е един от най-засегнатите сектори в българската икономика в следствие на пандемията и се радвам, че най-накрая стигнахме до гледането на този законопроект, за да може мярката да започне да се изпълнява. Тази мярка е ключова, за да се възстанови туристопотокът към страната".

iStock
iStock

Депутатът от "Продължаваме промяната" Илин Димитров заяви, че предложението на кабинета е по-гъвкаво:

Увеличават полетите с едно прекачване от София

"Двата законопроекта са изключително идентични, като нашето предложение, което Министерският съвет е входирал, то за мен е по-гъвкаво и трябва да бъде подкрепено, тъй като ние не отричаме, че трябва да се подпомогне по-дълго самият бизнес, но това е по един по-гъвкав начин. Можем да го правим година за година, осигурени са средствата и, ако Европа разрешава, те ще бъдат плащани".

Народните представители приеха предложението на Министерския съвет. Така мярката известна като "35 евро на седалка" ще важи и през 2022-ра година. Премахва се дискриминационната поправка, която беше приета в предходния парламент и която беше в полза само за българските авиокомпани.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg