Ковид кризата засегна най-тежко туризма, а запазените работни места в сектора са над 29 000.

Това каза вицепремиерът и министър на туризма Мариана Николова в Пловдив по време на тържественото откриване на новата 2020-2021 академична година в Университета по хранителни технологии - Пловдив /УХТ-Пловдив/.

Стикер на ресторанта казва какво е менюто

Според нея Ковид кризата постави строги санитарно-хигиенни изисквания не само за качеството на предлаганите услуги, но и за здравето и сигурността на техните потребители.

Николова припомни предприетите от правителството спешни мерки за противодействие на пандемията и стъпки в помощ на бизнеса, сред които са социално икономическите мерки на стойност около 2 млрд. лева.

По думите й в резултат на положените от държавата усилия България бе отличена от Световния съвет за пътувания и туризъм с печат за безопасност и хигиена.

istock
istock


Министърът на туризма каза още, че скоро предстои да бъде финализиран и съвместният с УХТ-Пловдив проект за създаване на традиционно национално меню. Неговата цел е да се подготви национална и регионална селекция от традиционни български храни и напитки, обединени в национално меню, което да бъде въведено в хотелите и ресторантите по нашите курорти.

10 млн. лева Covid-помощ и за туроператори и агенти

Тя допълни, че трябва да използваме този потенциал за привличане на все повече туристи със специализираните услуги и продукти, които нашата страна предлага.

В заключение Марияна Николова каза, че Министерството на туризма разчита на преподавателите и студентите от УХТ да продължат добрите практики и да мобилизират всичко научено, за да може България да бъде безопасна, здравословна и конкурентна туристическа дестинация.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg