Последните данни за мярката 60/40, която за хотелиери и ресторантьори е 80/20, показват, че чрез нея са запазени повече от 22 хил. работни места в бранша.

Очаква се с този инструмент да се съхранят още 11 000 места в идващите месеци, или общо техният брой да надхвърли 30 000 позиции.

Това съобщи вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова в приветствие към участниците в хотелски форум под мотото „Продължаваме заедно“, съобщиха от Министерството на туризма.

Албена приключва сезона си на загуба

Факт е, че фалити засега няма, бе категорична вицепремиерът. По думите ѝ анализът на данните показва, че това е една от най-добре работещите мерки, която има точните адресати и постига очакваните цели.

До момента по проекта за краткосрочна подкрепа за заетост в отговор на пандемията (мярката с 290 лв.) са одобрени заявления за компенсации на 10 192 работници, служители и самоосигуряващи се в сектора.

istock
istock

Преди броени дни стана ясно, че България е на 26-о място по заболеваемост от COVID-19 в Европа, информира министърът. Тя уточни още, че здравните власти и техните указания към населението, което в голяма степен отговорно ги изпълнява, не позволяват претоварване на здравната система.

Колко българи посетиха Черноморието ни това лято

Заедно с още три държави сме единствените в Европа с отрицателна тенденция от минус 6,5% за новорегистрирани случаи, докато средната в Европа е покачване от плюс 22%. Това е логичен резултат от предприетите от правителството своевременни стъпки за противодействие на коронавируса, коментира министърът.

Вицепремиерът припомни, че България е част от туристическите дестинации с печат за безопасност и хигиена (Safety and hygiene travel stamp), присъден ни от съобщение на Световния съвет за пътувания и туризъм.

istock
istock

Тя допълни още, че той е и едно от най-големите ни конкурентни предимства, които с цената на безкомпромисни усилия трябва да пазим и умело да използваме за привличане на туристи. Нека заедно показваме и спазваме тези наши усилия, защото това е пътят от кризисни мерки да планираме възстановителни такива, посочи министърът.

По-евтини чадъри и шезлонги и догодина

Организаторите благодариха на министъра Николова за участието във форума и посочиха, че това демонтира волята на правителството да работи съвместно с бизнеса както за разрешаване на проблемите му, така и в търсене на инициативи, с които да се насърчава устойчивото му развитие.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg