86 на сто е регистрираният спад на обслужените пътници на бургаското летище от началото на годината досега. 

Данните са съпоставени с миналата година. Въпреки очакванията за удължаване на туристическия сезон по Южното черноморие цифрите за септември показват, че до момента чартърните полети са едва 349 при 3 хиляди полета за миналия септември.

Загуби за близо 80% отчитат в туризма


В най-големия курортен комплекс Слънчев бряг повечето заведения и хотели са затворени, а последните туристи ще си тръгнат от курорта в края на месеца.

839 хиляди туристи са пристигнали по Южното черноморие през месец август миналата година. Този сезон едва 165 хиляди са били чуждестранните гости, сочат данните на летището.

istock
istock

Най-много - 65 хиляди, са полските туристи, избрали Южното черноморие за почивка,а над 30 хиляди са германските туристи. На британския и Скандинавския пазар може да кажем, че бележим абсолютен срив.

Хотелиери и ресторантьори са се старали повече този сезон

Очакванията да се удължи сезонът заради хубавото време не се сбъднаха. Близо 30 на 100 са хотелите в „Слънчев бряг“, които все още работят, а последният полет с чуждестранни туристи е планиран за 30-и септември, когато с полет до Тел Авив си тръгват група израелски граждани.

"В центъра на Слънчев бряг с часове чакаме за пътници на таксиметрови коли. Нашият бизнес умира", споделиха пред БНР таксиметрови шофьори. При близо 2 милиона и 500 хиляди само чуждестранни туристи миналата година, избралите за почивка Южното черноморие 650 хиляди българи не могат да спасят сезона.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg